Oldtidskundskab

Sofrosyne

07. juni 2009 af asif (Slettet)

Håber på at der er nogen som kan forklare mig meget pædagogisk, hvad sofrosyne er i forskellige sammenhænge indenfor oldtidskundskab?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (3)

Svar #1
07. juni 2009 af MiaAndrea (Slettet)

Sofrosyne - mådehold/besindighed. Hvis man har en bestemt indsigt/personlighed, der gør, at man handler klogt ift. skæbnen.

Ovenstående er en kopi fra en anden tråd herinde (: Håber det hjalp lidt..


Svar #2
07. juni 2009 af asif (Slettet)

Har læst det fra den oprindelige tråd, og det er bestemt skrevet ned i mine notater.

Men jeg har brug for et eller flere konkrete eksempler for at forstå det fuldt ud :)


Brugbart svar (3)

Svar #3
08. juni 2009 af mathon

sofrosyne kan nogenlunde gengives med "besindighed" og "mådehold", men man må ikke misforstå det og tro, at det er et udtryk for bornert småborgerlighed. Besindigheden betyder, at man besinder sig på det vilkår, mennesket nu engang er undergivet, og mådeholdet vil sige, at man i sober redelighed bliver inden for de grænser, der er sat for de dødelige. Ved at danne sig efter denne dyds forbillede opfylder man sin funktion; man indtræder på sin plads i den store sammenhæng, og man er på den måde med til at fremme den omfattende harmonis skønhed.


Brugbart svar (4)

Svar #4
09. juni 2009 af Mundo

Jeg vil beskrive det som mådehold eller balance. Man skal kende sine grænser og ikke tro, at man kan måle sig med guderne. I mange græske myter har hovedpersonen trodset gudernes vilje, for eksempel Ikaros, der ville flyve, selvom mennesket ikke er beregnet til at flyve. Han har forsømt sin pligt med at holde måde, og han har begået hybris. Man skal altså være mådeholdig for at undgå at begå hybris.

Man skal også sørge for, at der er balance i tingene, så man hverken er for rig eller fattig, for sulten eller for mæt, eller for glad eller for trist. I Iliaden bliver Achilleus grebet af vrede, da han mister sit krigsbytte (Kong Priamos' datter). Ved at lade sig styre af vrede risikerer han at begå hybris, da han let kunne komme til at gøre noget dumt. Han vil til at angribe Agamemnon, fordi han har taget krigsbyttet (og dermed hans ære) fra ham. Han bliver dog stoppet af en gudinde i sidste øjeblik, og han finder ud af, at han er nødt til at styre sin vrede. Man må nemlig ikke lade sig styre af én bestemt følelse. Man skal helst leve lige midt i mellem alle følelser, eller på "den gyldne middelvej", som flere af oldtidens filosoffer talte om, for eksempel Aristoteles.


Skriv et svar til: Sofrosyne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.