Oldtidskundskab

Ang. retorik, Thukydid og Lysias

07. juni 2009 af MiaAndrea (Slettet)

Hej, jeg skal op i old på tirsdag og har fået styr på det meste men, men emnet retorik er ikke helt på plads. Vi har læst Perikles gravtale og retsagen om drabet på Eratosthenes, men jeg har svært ved at finde gode begreber og ting at sige om disse, hvis jeg skulle trække dem.

F.eks. i forhold til Platons symposion eller iliaden er det nemt at finde gode taleemner og begreber...

Er er nogen som ligger inde med nogle guldkorn, fokus punkter m.m., så må i meget gerne hjælpe :D


Brugbart svar (2)

Svar #1
08. juni 2009 af Phanehoj1 (Slettet)

Overordnet er det jo først vigtigt i analysen at se på bl.a. hvilken appelform (logos, ethos, pathos) der er brugt, og hvilke retoriske virkemidler der bliver benyttet: antiteser (modsætninger: rig/fattig, os/dem mm), metaforer (billedsprog), hyperbler (overdrivelser), sammenligninger, retoriske spørgsmål mm. Ud fra det kan man så vurdere om det er en god/dårlig taler.

Med henhold til Lysias' tale kan du også se på, hvordan han fremstiller Eufiletos: det, der kaldes ethopoiía = en karaktertegning af Eufiletos, hvilket var meget typisk for Lysias..

Perikles' gravtale omhandler i stor grad jo det Athenske samfund, og de værdier der, der er vigtige at beskytte. Der kan du jo se på, hvordan Perikles forsøger at opmundre athenæerne til at kæmpe videre, og perspektivere over til nogle af de værdier, der var vigtige i deres samfund.. eller hvordan samfundet i det hele taget fungerede.

Håber det hjalp (:


Skriv et svar til: Ang. retorik, Thukydid og Lysias

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.