Religion

kristendom-hinduisme-etik-islam-nordisk mytologi

21. juni 2009 af mijavbaby (Slettet)

Kære mennesker der ude,

skal op til min sidste eksame i religion i morgen, men er i tvivl om hvordan jeg skal håndterer tingene i morgen. havde tænkt mig  min disposition til i morgen skulle være; generalt om religion, redegørelse/analyse/fortolkning af trukket tekst, perspektivering( hvis der er tid). 

men har problemer med hvad jeg skal sige i det generalle.

fx. ved islam : datering, historisk opfattelse(lineært) koranen(hvad det er for noget), muhammed( hvem han er), de 5 søjler,  ritualer, dommedag.  

- nordisk mytologi: datering, historisk opfattelse (cirkulært), Skabelsesberetning og det første menneske på jorden, forhold ml. aser og jætter, skæbnetro(herindunder hamingja), ritualer(herindunder forklaring af kult), Ragnarok.

- kristendom: datering, historisk opfattelse(lineært), skabelsesberetning( her ind under syndefaldet), biblen(det gamle/ny testamente), jesus,  ritualer( fx. dåb og  nadver) Martin Luther, dommedag

- etik og moral: pligtetik, nytteetik( også kommet igennem både for og imod dødsstraf eller lign. gennem teksten)

- hinduisme: datering, historisk opfattelse(cirkulært), skabelsesberetning, deres guder(her ind under trefoldighed => Brahman, Vishnu, Shiva), kastesystem => ritualer man skal gør for ikke at blive genfødt på ny og til sidst om pilgrimrejse.  

hvad synes i? mangler der noget eller noget jeg kan gøre anderledes? for at opnå et 10 tal.. :)

Mijavbaby..


Brugbart svar (2)

Svar #1
21. juni 2009 af Occulta (Slettet)

Jeg vil fraråde dig at lægge ud med sådan en generel introduktion til religionen. En del af det, du skal vise, er, at du kan skelne mellem væsentligt og uvæsentligt, så derfor synes jeg, du skal nøjes med at tage de dele af religionen op, som er relevante i forhold til selve eksamensteksten. Det er din baggrundsviden, der kommer i spil, når du fortolker og perspektiverer tekstmaterialet.


Svar #2
21. juni 2009 af mijavbaby (Slettet)

så jeg skal kun ta´ det op som man kan snakke ud fra teksten, så man faktisk giver lærer, censor en baggrundsviden for hvad jeg senere vil snakke om? altså ligesom man gøre i historie, hvor man fx. først starter med at give en redegørelse for selve perioden eller lign. ?

 Men er der noget jeg mangler til min baggrundsviden, ?


Brugbart svar (2)

Svar #3
21. juni 2009 af Occulta (Slettet)

Nej, jeg synes, du skal gemme den slags til lidt senere. Det, censor vil være obs på, er, om du kan indlede med kort at karakterisere og redegøre for din eksamenstekst (altså IKKE religionen som sådan) - og derefter bruge din viden om religionen til analyse, fortolkning og perspektivering.

Husk at tiden ved eksamensbordet flyver af sted - og det er TEKSTEN, du er til eksamen i.


Brugbart svar (2)

Svar #4
21. juni 2009 af MTO (Slettet)

Occulta har meget ret. Du skal primært fokusere på din tekst, sekundært din baggrundsviden. Du skal ud fra teksten kunne referere og perspektivere til det, du allerede ved.

Jeg skal også op i morgen - fandt for nyligt denne video, som jeg synes viser det meget godt. Både hvad man kan gøre rigtigt, og hvad man kan gøre forkert:

www.emu.dk/gym/fag/re/foreningen/proeveeksamen_side.html

Held og lykke!


Svar #5
21. juni 2009 af mijavbaby (Slettet)

videoen er rigtig god, og giver et godt billede af selve eksamen,  men hvis jeg fx. trækker etik, hvordan ville jeg kunne starte eksamen?


Brugbart svar (2)

Svar #6
21. juni 2009 af MTO (Slettet)

Du trækker jo ikke et emne/en religion. Du trækker en tekst :) Etik kan du så flette ind i det, når du ser elementer fra en bestemt form for etik i din tekst.


Svar #7
21. juni 2009 af mijavbaby (Slettet)

ja den er jeg med på, men ville man så fortæller hvad etik og moral er for noget inden man går hen til teksten ?


Brugbart svar (2)

Svar #8
21. juni 2009 af MTO (Slettet)

Nej, din idé om små foredrag/præsentationer skal du væk fra. Hvis du ud fra teksten ser noget, som har med etik at gøre, eller du på et givent tidspunkt kommer til at snakke om det ud fra noget andet, kan du uddybe - men du skal ikke bare snakke om etik ud af det blå.


Svar #9
21. juni 2009 af mijavbaby (Slettet)

foredage og foredrag ville jeg ikke kalde det, for man skal jo på en eller anden måde starte med at præsentere noget, man kan jo ikke starte med teksten med det samme eller what!?


Brugbart svar (2)

Svar #10
21. juni 2009 af MTO (Slettet)

Jo, det er faktisk lige præcis det, du skal ;) Det er dén, du skal fokusere primært på, og ud fra den skal du inddrage din baggrundsviden. Det kan virke uretfærdigt, når man nu har siddet og læst på religionerne og ved, at man ville rocke alle spørgsmål, de kunne spørge til netop disse - men det er nu engang sådan, det er.

Denne er også meget brugbar og er helt sikkert noget, jeg skal have med mig til forberedelsen - måske den også kan hjælpe dig:

www.viby-gym.dk/bp/analyseskema.htm


Svar #11
21. juni 2009 af mijavbaby (Slettet)

prøv at fortælle om hvordan du har tænkt dig din disposition skal være i morgen, altså sådan generelt hvor du ikke tænker på hvilken tekst du har med at gøre- forstår du?

men tak ;)


Brugbart svar (2)

Svar #12
21. juni 2009 af MTO (Slettet)

Hm, det er jo lidt svært at sige, før man får teksten...

Men umiddelbart vil jeg sige, at efter man har præsenteret det mest formelle i teksten, giver man et kort referat, samtidig med at man uddrager nøgleord, fx vigtige personer/steder/begivenheder der optræder i teksten, og fortæller om disse (forklar alt så detaljeret som du kan - også selvom det virker for banalt, det viser blot, at du har overblik). Efter referatet ville jeg så tolke tekstens handling således, at jeg kommer frem til hvilket gudesyn, menneskesyn, verdensopfattelse og budskab, teksten indeholder, og hvordan der bliver argumenteret for dette. Disse ville jeg så perspektivere til de forskellige religioner - forklare både i hvilke religioner de optræder, og i hvilke de ikke gør.

- Det er selvfølgelig også vigtigt at forklare, hvilken betydning de forskellige gudesyn, menneskesyn osv. har for religionen - både dengang og i dag.

I guess that's it :)

Selv tak - det er jo også meget rart at sidde her og skrive mine tanker ned, så jeg har det endnu mere på det rene med mig selv.


Svar #13
21. juni 2009 af mijavbaby (Slettet)

ja det var nogenlunde det jeg også havde i tankerne.

men det ville være lettere med en 24 timers prøve, eheh :) hvor man ville have ordenlig tid.. for det er jo kun 24 min. vi har , ikk?


Brugbart svar (2)

Svar #14
21. juni 2009 af MTO (Slettet)

Jo, desværre. Men jeg tror, det kommer rimelig naturligt til en, efterhånden som man gennemgår teksten. Du lader også til at have styr på dine forskellige emner, siden du var så ivrig efter at tale om dem på den måde ;) Så opnår man ligesom, at man kan sammenkæde og sammenligne de forskellige aspekter i hver religion med hinanden, og så skal det sgu nok gå. Min største frygt er, at jeg måske ikke forstår min tekst pga. sproget eller lignende.


Svar #15
21. juni 2009 af mijavbaby (Slettet)

jaa tror nok jeg har styr på det, men det er bar når man har siddet og læst så meget, kan det til sidst virke virkeligt uoverskueligt . Men håber bar det går nogenlunde i morgen, og at censoren er sød/ og en mand:) 

men nej lade vær med at spekurere på det, dem der har været oppe, siger at teksterne er mega lette og lige til at gå til.. så rolig nu xD 


Brugbart svar (2)

Svar #16
21. juni 2009 af MTO (Slettet)

Cool, det var da rart at høre :)

Nå, held og lykke igen - nu vil jeg gennemlæse mine noter en sidste gang ;)


Svar #17
21. juni 2009 af mijavbaby (Slettet)

mange Tak og i lige måde;) - lade Allah/jesus/ og andre guder vise os vejen til et 12 tal , heheh .. : ) Inshallaah .   


Skriv et svar til: kristendom-hinduisme-etik-islam-nordisk mytologi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.