Oldtidskundskab

Hypotakse?

20. september 2009 af Contradel (Slettet) - Niveau: C-niveau

Ville i sige at dette stykke er overvejende hypotakse (=det at en sætning indeholder en el. flere ledsætninger)

"... og hvad burde en statsmand tale for og foreslå i Athen (det ligger der nemlig også afgørende vægt på) - en statsmand, der som jeg vidste, at mit fædreland fra Arilds tid lige til den dag, da jeg først tråde op på talerstolen, altid har kæmpet for førstepladsen og for hæder og ære, og har givet flere penge og menneskeliv ud for sine idealer og alles bedste, end hver især af de andre hellenere har givet ud for deres egne interesser, og som så, at Fillip selv, var vor modstander..."

Jeg sidder i AT og skal sammenligne nutidige taler (Mogens Lykketoft) med Oldtidstaler, og vil forklare at nutidige tekster i højere grad anvender paratakse, idet det er nemmere for den almene lytter at læse/forstå (så det kan komme i medierne).

Afsnittet der er fra Demosthenes tale for kransen.


Brugbart svar (3)

Svar #1
21. september 2009 af Kasper S (Slettet)

Der er ikke tvivl om at moderne taler og peptalks skal fremføres hurtigere end antikkens, og derfor har lettere ved at anvende paratakse i stedet for hypotaksen.

Dit citat er klart hypotaksisk men endvidere også retorisk opbygget efter anafór og kompleksion metoden, altså opremsning af hvad Demosthenes selv  har gjort (anafór) og konkluderer at de andre ikke har gjort noget (kompleksionen).


Svar #2
21. september 2009 af Contradel (Slettet)

Tak for svaret og hjælpen.

Var oppe i dag til fremlæggelse, alle i gruppen fik 10 ;-)


Skriv et svar til: Hypotakse?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.