Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

SRP om D-dag?

22. oktober 2009 af Gymnasiasten - Niveau: A-niveau

Hey alle.

Jeg står i den situation som mange andre, at jeg skal skrive studieretningsprojekt i 3.g. Jeg har definitivt valgt fagene engelsk og historie, og vil rigtig gerne have om D-dag, evt. udviklingen i krigen efter denne. Jeg vil høre, om der er nogle, der tidligere har skrevet SRP om D-dag, og om hvordan I så har bygget selve opgaven op, altså hvordan lød opgaveformuleringen? Indtil videre virker det nemlig til, at emnet kan være ret svært at gå til, når der også skal indgå engelsk faglige metoder. "Saving Private Ryan" er højest sandsynlig udelukket, men har I andre forslag til en vinkling på SRP'en?

På forhånd tak! :)
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. oktober 2009 af Mads1980 (Slettet)

Et rigtig spændende emne (jeg kunne forstille mig at du ikke er den eneste der har skrevet gymnasieopgave om D-Dag, så mon ikke der er nogen der har erfaringer).

En generel advarsel: Hold dig for øje at du ikke bliver for redegørende i din opgave, krigsbegivenheder skriger efter monokausale årsagsforklaringer (Kompani X gjorde y fordi bataljon z gjorde a som så afstedførte at begivenhed b indtraf)

Begivenhederne skal på den ene eller anden måde problematiseres og analyseres ud fra en mere nøgteren indgangsvinkel end blot en retroperspektiv analyse.  


Svar #2
22. oktober 2009 af Gymnasiasten

Det synes jeg nemlig også, så det ville derfor ikke undre mig, hvis der var andre, der havde skrevet om det.

Ja, jeg er opmærksom på, at man godt i forbindelse med D-dag kan komme til at befinde sig alt for meget på det beskrivende niveau, hvilket jeg egentligt også synes mange D-dags bøger gør i deres beskrivelser af dagen. Men jeg håber lidt at kunne hive den op på højere taksonomiske niveauer, men så skal jeg også bare have den rigtige opgaveformulering. Og den synes jeg er svær at finde, når man også skal have engelsk indover, højest sandsynligt via noget fiktivt materiale.. Men i hvert fald, tak for rådet :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. november 2009 af lkhp (Slettet)

Hej jeg skal også skrive SRP om D-DAg og jeg vil hører om du fandt nogle opgaver?


Svar #4
24. november 2009 af Gymnasiasten

Jeg fandt ikke en decideret SRP-opgave, der er lavet tidligere, hvis det er det, du mener. Det var heller ikke min hensigt, da jeg egentligt bare spurgte efter forslag. Men jeg fik i hvert fald via min vejledning fastsat emnet nærmere, så jeg nu skal arbejde med "Band of Brothers", i engelsk via analyse af denne og i historie analyse af den historiske kontekst + relevante kilder. Men jeg må vente til på fredag med at få den endelige opgaveformulering, så jeg helt konkret ved, hvad jeg skal arbejde med.


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. december 2009 af drproton (Slettet)

 Hey!

jeg skal skrive om præcis det samme som dig. Jeg skriver i engelsk/historie, hvor jeg skal lave en redegørelse for forløbet af 2. verdenskrig indtil 44, hvor der ønskes en analyse af de allieredes invasion i normandiet - her skal jeg så overveje forbindelsen mellem operationen og selve forløbet + analyserer relevante historiske kilder.

Derefter skal jeg lave en analyse og fortolkning af bogen Band of Brothers, hvor jeg skal komme ind på faldskærmstroppernes betydning for udfaldet af invasionen + forholdet mellem soldaterne. Så skal jeg analysere de fortællertekniske midler og vurdere effekten af dem på baggrund af konkrete eksempler i bogens afsnit om invasionen. (jeg må gerne inddrage filmatiseringen, hvis jeg finder det relevant)

Til sidst skal jeg diskutere og vurdere anvendelsen af fiktive og autentiske beretninger som bidrag til forståelsen af invasionen. 

Lyder det bekendt?


Svar #6
03. december 2009 af Gymnasiasten

Det lyder meget bekendt, din opgaveformulering er faktisk uhyggeligt tæt på min, vil jeg mene!

Jeg skal indledende lave en undersøgelse, hvor jeg kommenterer, hvorfor D-dag og landgangen i Normandiet blev en succes og derefter undersøge invasionens rolle i afslutningen af 2. Verdenskrig.

Derefter skal jeg analysere "Band of Brothers", med specielt henblik på fremstillingen af soldaterne og bogens genre. Herefter skal jeg redegøre for forholdet mellem dokumentar og fiktion og vurdere, om bogen er troværdig.

Til sidst skal jeg diskutere fremstillingen af D-dags-soldaterne sat op imod en anden tekst - altså perspektivere "Band of Brothers" til en nyere tekst, der omhandler nyere krigsførsel, og give et bud på, hvorfor der er så stor forskel.

Selvom vores opgaveformuleringer ikke er helt ens, så minder de da enormt meget om hinanden..


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. december 2009 af drproton (Slettet)

 Vi skal begge to omkring invasionens rolle. Og vi skal også hver og især analysere "Band Of Brothers" + komme ind på det der Fiktiv vs. autentisk. 

Vores opgaver bliver højst sandsynligt helt forskelligt vinklet i sidste ende, men jeg synes det kunne være fedt, hvis vi en af de sidste dage lavede en sparingspartner-deal og delte opgaver. Det ville måske kunne krydre vores opgaver lidt?


Brugbart svar (1)

Svar #8
16. december 2010 af Danpedersen (Slettet)

Hey! jeg sidder nu også med nogenlunde samme opgave, jeg skal analysere invasionen af Normandiet 6/6 1944 hvor jeg herunde skal indrage centrale kilder, der beskriver invasionens forløb. Kender i til nogle steder hvor man kan finde noget om dette??


Svar #9
16. december 2010 af Gymnasiasten

Mit bedste råd er at dykke ned i gamle historiebøger, der koncentrerer sig om D-dag, det var der jeg fandt mine kilder, da jeg lavede min opgave.. Min lærer forlangte nemlig ikke en decideret brug af lange og store kilder, udover "Band of Brothers"-bogen selvfølgelig, så de kilder jeg brugte var citater jeg fandt rundtomkring i mine brugte bøger..


Brugbart svar (1)

Svar #10
16. december 2010 af Danpedersen (Slettet)

Jeg har flere bøger om d-dag, men de kilder som mine lærer forlanger, er f.eks. noget som en beskrivelse af D-dag fra en der selv har oplevet den. Det må ikke være noget ligesom Antony Beevor D-dag..


Svar #11
16. december 2010 af Gymnasiasten

Så vil jeg foreslå artikler fra en berømt krigskorrespondent fra D-dag, Ernie Pyle:

http://journalism.indiana.edu/resources/erniepyle/wartime-columns

(gå frem i siderne, så finder du de artikler, han skrev omkring D-dag)

De var klart med i mine overvejelser, da jeg skulle lave SRP, men havde ikke plads til at inddrage dem. Han er berømt for sine beretninger om D-dag, og kan klart bruges som førstehåndskilder, som fx Antony Beevors "D-dag" jo i sin form ikke er.


Brugbart svar (1)

Svar #12
06. december 2011 af Ristedorte (Slettet)

Der er jo SRP-skrivning pt og derfor sidder jeg selv med en lignende opgave hvor jeg allerede har redegjort for briternes og amerikanernes landgangsoperation i Normandiet d. 6. juni 1944. Men jeg skal nu til at undersøge hvilke beslutninger og afgørende faktorer der gjorde sig gældende for gennemførelsen af D-dag og tænkte derfor på, om der er nogen der ved hvor man kan få fat på kilder (evt. links til hjemmesider), der siger noget om dette. Har allerede selv fundet lidt statistiker og taler, bare ikke nok. 


Brugbart svar (1)

Svar #13
06. december 2011 af Jeppe101

#12

 

Har du søgt på bibliotek.dk? Ellers kan links i bunden af wikipediaartikler måske hjælpe?


Brugbart svar (2)

Svar #14
07. december 2011 af Magne92 (Slettet)

Jeg sidder selv og skriver SRP om D-dag lige nu. Ligesom dig skal jeg redegøre for beslutningen om invasionen. Som jeg ser det, var hovedårsagen selvfølgelig at man ville åbne ny front mod vest til at true Nazi-Tyskland. Hvilket også bliver forklaret i de forskellige bøger om emnet. Ønsket om at åbne en ny front kom også tidligt fra russerne, jeg har fundet frem til en bog med en del telegrammer mellem Churchill og Stalin, hvor Stalin allerede i hans første brev påpeger at en ny front mod øst ville forbedre begge parters militære stilling betydeligt.
De kan også findes her http://www.marx2mao.com/Stalin/WWIICv1wm.pdf
her er bl.a. et lille klip fra nr. 3:
"(...) It seems to me, furthermore, that the military position of the
Soviet Union, and by the same token that of Great Britain,
would improve substantially if a front were established against
Hitler in the West (Northern France) and the North (the Arctic).
A front in the North of France, besides diverting Hitler ’s
forces from the East, would make impossible invasion of Britain
by Hitler."

Hvilke taler og statistiker er det du snakker om?


Brugbart svar (2)

Svar #15
10. december 2011 af Ristedorte (Slettet)

Tænkte bare på statistikker over mandskab/materiel og eventuelt nogle taler fra de vestallieredes regeringsledere, men det er ordnet :) Skal i gang med engelsk delen nu og har lige lavet vurderingen færdig.


Skriv et svar til: SRP om D-dag?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.