OSO

Advokater

19. januar 2010 af camillaerdum (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Jeg har om advokater til mit OSO - projekt, og jeg har nogle spørgsmål som jeg ikke kunne finde svar på på nettet, og jeg ville høre om i kloge mennesker kunne svare mig på evt. bare nogle af dem. Skriv hvis i ved noget. 
På forhånd tak :) 

Spørgsmål : 

Hvilke opgaver udfører en advokat?
Hvordan er dine arbejdsvilkår?
Hvordan er din normale hverdag på arbejdet?
Hvordan bliver man advokat og hvor lang tid tager det (efter gymnasiet)?
Hvorfor valgte du at blive advokat?
Kræver det at man er fagligt dygtig?
Hvordan er arbejdsfordelingen og er der forskelsbehandling?
Er der forskel på advokaternes vilkår i forhold til om de arbejder i byretten, landsretten eller højesteretten?
Kan man være både forsvarer og anklager?
Hvordan kan man sikre sig at advokater altid taler sandt, og holder sig til deres retningslinjer?
 


Brugbart svar (2)

Svar #1
19. januar 2010 af Roman Garcia

Det skal siges, at jeg ikke er advokat, og derfor kan jeg ikke besvare alle dine spørgsmål.

1) Det er forskellige opgaver. De fleste advokater sidder med erhvervsretlige problemstillinger. Det vil sige oprette selskaber, konkurser, sørge for kontrakter og generel rådgivning. Dog er der også andre områder som familie- og arveret, strafferet, forvaltningsret osv. Generelt kan det siges, at advokater kan arbejde inden for alle områder, hvor der kan være en konflikt som følge af loven eller en aftale.

2) De generelle arbejdsvilkår aftales individuelt.

3)

4) Hvis man går den direkte vej efter gymnasiet, så skal man læse jura på universitetet. Uddannelsen er normeret til 5 år, men den gennemsnitlige gennemførelseshastighed er på lidt over 6 år. Dernæst skal man være advokatfuldmægtig. Det betyder, at man skal finde et advokatkontor, hvor man kan blive ansat i noget der ligner "mesterlære". Det vil sige, at man arbejde for en advokat og i visse perioder er man på skole. Det tager 3 år. Til sidst skal man op til en eksamen. Består man denne er man advokat. Hvis man går den direkte vej, kan det altså gøres på 8 år.

5)

6) Det kræver selvfølgelig at man har godt styr på juraen. Denne viden skulle man gerne tilegne sig på jurauddannelsen. Jurauddannelsen er ikke verdens nemmeste, så det kræver noget arbejde, før man kommer igennem.

7)

8) Advokater der giver møde i byretten har ofte ikke så meget ancienitet som advokater der møder i landsretten og Højesteret. Det vil sige, at det ofte er ældre advokater, som også kan møde i Landsretten og Højesteret. Generelt får ældre advokater en højere løn, da de har mere ancienitet samt har tilegnet sig flere kompetencer.

9) Som advokat kan du kun være forsvarer. Hvis man skal være anklager skal man vælge en anden vej efter jurauddannelsen. Hvis man skal være anklager, skal man få ansættelse hos politiet.

10) Under advokatuddannelsen får man undervisning i etiske regler. Endvidere har advokatsamfundet mulighed for at køre en sag hos advokatnævnet, hvis en advokat ikke overholder retningslinjerne. Dette kan medføre, at advokaten mister sin bestaltning - altså tilladelsen til at arbejde som advokat.


Svar #2
22. januar 2010 af camillaerdum (Slettet)

Tusind tak for det dit svar. Det hjalp os faktisk med nogle problemmer. Tak fordi du gad bruge tid på det :')


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. juni 2011 af Hoptimist (Slettet)

Hej, jeg er også i gang med en projekt opgave i skolen.
Jeg ville høre hvor lang tid det tog at blive advokat?
Og hvad forskellen er på advokat, og fuldmægtig advokat? :-)

På forhånd tak


Brugbart svar (2)

Svar #4
08. juni 2011 af Roman Garcia

en advokatfuldmægig er en jurist, som er i lære som advokat. Som advokatfuldmægig arbejder man 3 år på et advokatkontor, og man skal også have nogle kurser og bestå en eksamen, så får man bestaltning som advokat.

Den tidsmæssige ramme - efter gymnasiet: Jura studiet (5-6 år) advokatfuldmægtig (3 år) = dvs. altså min. 8 år.


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. juni 2011 af Hoptimist (Slettet)

Hvad tjener en "god" advokat ca. om måneden? :-)
Og hvor lang tid arbejder en advokat ca. om måneden?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. juni 2011 af Hoptimist (Slettet)

Lige et til spørgsmål! :-D

Hvilke steder i Danmark kan man tage udanelsen som advokat? Eller som Jurist...
 


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. juni 2011 af Roman Garcia

Man kan læse jura på Københavns Universitet, Aalborg Universitet, Århus Universitet og Syddansk Universitet.

Advokatuddannelsen tager man på det kontor, hvor man er ansat. Dog skal man også have nogle "skoleperioder", og det er forskellige steder rundt i landet.


Brugbart svar (1)

Svar #8
10. juni 2011 af Hoptimist (Slettet)

Okay,  men hvor meget tjener en god advokat, ca? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #9
10. juni 2011 af Hoptimist (Slettet)

#8

Okay,  men hvor meget tjener en god advokat, ca? :-)

Og hvornår blev advokat "opfundet", altså hvor længe har det eksisteret? Hvornår kunne man tage den første advokat/jurist uddannelse? :-) Og hvor meget tjener en "god" advokat?


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. september 2018 af advokaten2018 (Slettet)

Hej med jer.

Jeg er klar over, at dette er en gammel tråd, men nu skriver jeg lige alligvel.

Er advokat og driver en advokatvirksomhed med forskellige arbejdsområder. Et af dem er området for Bistandsadvokat, som min kollega, dog mest arbejder med. Se linket her.

https://bistandsadvokaten.dk/

Man skal først læse jura på universitet, der idag kan ske i Aalborg, Aarhus, Odense og København. Sstudiet tager 5 år, men flere bruger lidt længere tid på studiet. Dette bl.a. fordi at de prioriterer, at have et studiearbejde ved siden af, og det er en god ide.

Når man så har læst jura, så skal man være advokatfuldmætig i 3 år og bestå 2 eksamener inden, at man er advokat. Man skal dels bestå en advokateksamen, der er skriftlig, og dels bestå en retssagsprøve, der er en rigtig retssag, hvor dommeren og en censor overværer retssagen og bedømmer om man kan bestå eller ej.

Består man begge eksamener og man har været advokatfuldmægtig i 3 år, så kan man få advokatbestalling.

Omkring indtægten så varierer den jo meget. Jo længere man kommer nok yderområder jo lavere tjener man i mange tilfælde (priserne på boliger mm er så også bliigere, så i sidste ende går det nok lige op). En advokat, der er ansat tjener formentlig i størrelsesordnen fra 45.000 - 100.000 kr. alt efter specialeområde, arbejdssted og arbejdsindsats. I de store advokatfirmaer tjener man ofte ret godt, men arbejder også ofte mange timer.

Arbejdet som advokat er dog spændende og giver en god indsigt. Det giver også gode muligheder for at arbejde med noget andet senere, da det giver en bred og god indsigt i mange forhold.

Der er ca. 4.000 - 5.000 advokat i Danmark. De fleste arbejder i de større byer og flere og flere arbejder faktisk i private virksomheder i modsætning til tidligere. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. maj 2020 af Traves77

Gammel tråd, men med relevante spørgsmål. For det første vil jeg sige, at man bør IKKE uddanne sig til advokat, blot fordi der er gode penge i det. Jobbet som advokat er mindst lige så krævende som at være læge, så det bør man være indstillet på.

Gør man det kun for pengenes skyld, så holder man ikke længe som advokat. Nu er spørgsmålet stillet et par gange i denne tråd; hvor meget tjener en advokat? I skrivende stund (2020) tjener en advokat i gennemsnit knap 60.000 kr. om måneden ifølge Jobindex. 60.000 kr. må siges at være en god månedsløn, men du kommer som sagt til at arbejde hårdt for dem. Du skal også være indstillet på at arbejde om aftenen, natten og af og til i weekenden.

Er du indstillet på at give den en skalle og gøre det, der kræves, så er der heller ingen tvivl om, at jobbet som advokat byder på en masse spændende. Og når du er færdiguddannet, så er der rigeligt med advokatfirmaer at få arbejde hos. Ifølge Novaindex er der over 3.000 advokatfirmaer i Danmark, så umiddelbart er der firmaer nok at søge hos.


Skriv et svar til: Advokater

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.