Dansk

Skønlitteratur om jernbaner?

22. marts 2010 af Heart OfAurora (Slettet) - Niveau: A-niveau

Ja. Jeg skal skrive AT i naturgeografi og dansk, og mit emne er Jernbaner i Danmark. Jeg skal gerne finde en roman, jeg kan analysere. Jeg havde først fundet Emil Bønnelyckes Lokomotivet, men den er fra 1933, og vores periode strækker sig kun til 1914. Er der nogen, der kender en (god) roman, der har relevans? Det skal helst være en dansk forfatter.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. marts 2010 af Pettson

Kjædegaard, Lars
Noget fremmed
Emne: historie ; mænd ; kvinder ; jøder ; Danmark ; Helsingør ; 1860-1869
Den invalide krigsveteran Rasmus vender i 1864 tilbage til Helsingør, en by under voldsom forvandling, hvor den gamle overklasse er i konflikt med et nyt jødisk handelsborgerskab, og hvor forholdet mellem mænd og kvinder også undergår kraftige forandringer
BOG: Lindhardt og Ringhof, 2004
330 sider
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Opstilling i folkebiblioteker: skønlitteratur
ISBN: 87-595-2357-3

Se en anbefaling af romanen på Litteratusiden.dk.

Materialevurderingen / Lektørudtalelsen fra Dansk BiblioteksCenter er dog knap så positiv:
"Det er en drabelig roman Lars Kjædegaard denne gang har begået. Farverig, og med et mylder af personer. Skurke og helte. Ludere, storkøbmænd og tjenestefolk. Som altid hos Kjædegaard er det Helsingør og Nordsjælland, der er scenen. Denne gang i skæbneåret 1864. Rasmus Ingemann vender såret og invalid tilbage fra fronten, og tager forbindelsen op til en barndomsven, jøden Samuel Elfen. Han er en velhavende, kvindekær døgenigt hvis sorgløshed dog sættes på prøve, da en forsmået ægtemand fra en for længst overstået affære kommer på sporet af ham i sin stræben efter hævn. Kjædegaard er en søgende forfatter, der eksperimenterer med både fortællestil og indhold, og han har bevæget sig godt rundt i forskellige grene af realisme. Noget fremmed er et bud på en bred, folkelig kollektivroman. Bogen bærer dog præg af, at Kjædegaard er lidt uvant med genren. Scene og research er i orden, men der er for mange løse tråde og nogle sidehandlinger fører ikke rigtigt nogen steder hen. Der skal derfor arbejdes mere med personerne og plottet hvis det skal nå helt ind under huden på læseren.
Lektør: Jørgen Bartholdy"


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. marts 2010 af Stygotius

 Man kunne  jo også godt nævne Herman Bangs "Ved Vejen" fra 1886, og måske også

Sophus Claussens digt "Rejseminder"  (På Skanderborg station) fra samlingen "Pilefløjter", 1896


Skriv et svar til: Skønlitteratur om jernbaner?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.