Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

Differentialligningen: y'+a(x)*y=b(x)

03. maj 2010 af cowrun (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej, jeg skal gøre detaljeret rede for hvordan man finder den fuldstændige løsning til den her differentialligning:  y'+a(x)*y=b(x)

Er der nogen her der kan hjælpe mig lidt i gang?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Er det stadig aktuelt? For det er en længere forklaring. Men hvis du starter med den homogene ligning (hvor b(x)=0, så kan du selv finde løsningen ved at separere de variable. Tricket går nu ud på at skrive ligningen på formen:

(a(x)*y)dx +dy = 0. Derefter må vi se, om vi kan finde en integrationsfaktor F(x) og gange sidstnævnte ligning igennem med denne faktor.. Så er der noget med eksakte differentialer, du også skal forstå. Er ligningen eksakt kan den nemlig skrives på formen F*b = dF/dx, og herefter kan vi så igen separere de variable for at få ln|F| = ∫a(x)dx. Faktoren kunne være eh(x), hvor h=∫f(x)dx

Håber det er tilstrækkeligt.


Skriv et svar til: Differentialligningen: y'+a(x)*y=b(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.