Samfundsfag

Demokrati og Legitimitet

02. november 2010 af HFLyngdal (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude.

Jeg har fået spørgsmålet, opstil tre hypoteserk der kan forklare forskellene i valgdeltagelsen ved de tre typer valg. Hver hypotese skal understøttes af en faglig begrundelse.
Jeg har fået givet en tabel, hvori der står valgdeltagelsen for henholdsvis Folketingsvalg, Kommunalvalg og Valg til Europaparlamentet, den ser således ud:

Folketingsvalg:                        86 %
Kommunalvalg:                      70,4 %
Valg til Europaparlamentet: 52,6 %

Jeg har allerede to hypoteser, men jeg mangler en sidste. Håber at i kan hjælpe mig med den, eller komme med nogle forslag ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2010 af Moderatoren

Skriv hvilke 2 du allerede her. På den måde undgår du, at lektiehjælperen bruger tid på at forklare ting, som du i forvejen er bekendt med.


Svar #2
02. november 2010 af HFLyngdal (Slettet)

• H1: Des større betydning valget har for det enkelte individ, des større er valgdeltagelsen.
• H2: Des større fokus medierne sætter på et valg, des større er valgdeltagelsen.
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2010 af NikolajOlsen

Jeg synes det er nogle gode hypoteser, du har lavet. Spørgsmålet ved din første hypotese er bare, hvordan du definerer betydning for individet. Man kan vel objektivt set godt påstå, at EP-valg har større betydning end kommunalvalg og omvendt, alt efter, hvad man betoner. Jeg vil foreslå, at du går ind på Saxo.com og søger efter Magtudredningen. Deri kan du helt sikkert finde noget meget brugbart. Du skal i praksis købe bøgerne, men de er gratis. Måske er det ikke den reelle betydning, men den opfattede betydning, der har indflydelse.

Spørgsmålet ved din anden hypotese er, hvad der får medierne til at fokusere på et valg.

En lidt provokerende hypotese kunne være, at valgdeltagelsen stiger med simpliciteten af valget. Eller nærmere, hvor simpelt folk opfatter der. Thorning mod Løkke er temmelig let at forstå, man kender partierne og hører om dem hver dag. Vælgerne synes selv, de forstår, hvad der foregår. I kommunalpolitik er sagen anderledes. Der er ikke samme fokus på konflikt og politik er mere rent, idet politikerne reelt ønsker kompromiser og samarbejde. Det er sværere at sætte sig ind i, hvad de forskellige partier mener. Det samme med Europa Parlamentet. Man kender det ikke så godt, og det er alt for kompliceret (og der har du enten en bagvedliggende præmis for din H2 eller en tredje hypotese), hvilket får medierne til at undlade at skrive om det, fordi de selv ikke fatter det og fordi de godt ved, at befolkningen ikke fatter det.


Skriv et svar til: Demokrati og Legitimitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.