Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

SRP - Kuglestød

09. december 2010 af sfbreka (Slettet)

Jeg er igang med at skrive SRP (studieretningsprojekt) om et kuglestød. Noget af det som jeg skal er at udlede formlen for et kuglestød, hvor man finder længden, når start og slut højden IKKE er den samme.

Hvis jeg søger på nettet finder jeg kun frem til selve formlen, men ikke nogen form for udledning. Er der nogen som vil hjælpe?

Formlen ser således ud:

Dhoriz=(v^2 sin(θ)cos(θ) + v cos(θ) √(v sin(θ))^2+ 2 gh) / g

Håber virkelig, at der er nogen som kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2010 af Morsby (Slettet)

Det er vel uden luftmodstand?


Svar #2
09. december 2010 af sfbreka (Slettet)

Ja. Den ser man bort fra.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. december 2010 af Morsby (Slettet)

Okay, super - med luftmodstand er dødbesværligt. ;)

Man må dele bevægelsen op i en lodret og en vandret bevægelse (uafhængighedsprincippet).

Den lodrette bevægelse y(t) bliver så pga. tyngdekraften:

     y(t) = - 0,5 · g · t2 + v · sin(a)·t + h

Den vandrette x(t) - da den ikke påvirkes af tyngdekraften:

    x(t) = v · cos(a) · t

Støddet er færdigt, når kuglen rammer jorden; altså når

   y(t) = 0.

y(t) er bare et andengradspolynomium og kan løses sådan - den ene løsning kan også forkastes, idet det ses, at den er negativ.

Når y(t) så er løst, har man bestemt et udtryk for, hvornår kuglen rammer jorden - uagtet tiden. Dette udtryk sættes så ind på t'ets plads i x(t). Man får:

    x(t) = v · cos(a) · (v · sin(a) + √(v2·sin2(a)+2·g·h)) / g

           = (v2·cos(a)·sin(a) + v · cos(a) · √(v2·sin2(a)+2·g·h) ) / g

Hvilket vist også var det, formlen sagde?


Svar #4
09. december 2010 af sfbreka (Slettet)

Det ser bare kanont ud! Tusind tak for hjælpen :)

- og jo, det var også det formlen sagde :D


Svar #5
12. december 2010 af sfbreka (Slettet)

Tusind tak for hjælpen, med udledningen af formlen.
Jeg er bare kommet i vanskeligheder igen, da efter jeg har sat mine fundne værdier ind i formlen kun kaster 45 cm.

Har du mulighed for at hjælpe mig?

Jeg har vedhæfte min formel med værdierne, kan du se en fejl?

Vedhæftet fil:Dok1.docx

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. december 2010 af Morsby (Slettet)

Du regner i radianer, mens din vinkel (ret sikkert) står i grader. Enten lav de 49° om til radianer eller sæt TI (det ligner i hvert fald TI) til at regne i grader ved at markere Math Box'en trykke F9 og vælge grader, der hvor du kan bestemme, hvad vinklerne står i.


Svar #7
12. december 2010 af sfbreka (Slettet)

Du har skam ret. Men når jeg ændrer det til grader bliver mit tal bedre, dog bliver det kun ca: 3,5 m.

Jeg kastede 5,7 m., så kan det godt passe der er så stor forskel på den målte og på den beregnede?


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. december 2010 af Morsby (Slettet)

Formlen ser rigtig ud - altså er der enten et eller flere af tallene (fart, vinkel eller højde), der er skrevet galt ind, ellers må et af dem næsten være bestemt forkert.

Andet kan jeg desværre ikke sige..


Svar #9
12. december 2010 af sfbreka (Slettet)

Nej okay, det er bare iorden. Tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. november 2011 af Japp123 (Slettet)

Sorry jeg lige river op i denne tråd igen, men må jeg spørge hvad V, θ, g og h står for? Velocity, vinkel, tyngdekraft og højde?


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. december 2011 af PSfysik (Slettet)

#10 - Jep ;)

V - Altså starthastigheden/farten, som kuglen bliver sendt af sted med, når den har sluppet hånden.

θ - Vinklen, mellem jordoverfladen og den bane kuglen laver, også lige når den er blevet kastet

g - Tyngdeaccelerationen (9,82 N/kg)

h - Højden hvorfra kuglen slippes, og altså derfor ikke får tilført mere energi


Skriv et svar til: SRP - Kuglestød

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.