Historie

Hjælp til Romerriget

07. januar 2011 af Liniett (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg skriver min SSO for anden gang. Første gang havde jeg problemer med at få fat på førstehåndskilder, og det vil jeg meget gerne undgå nu.

Jeg har fået afslag for at skrive om kejserkulten og helleniseringen af Romerriget pga. manglende førstehåndskilder. Er der nogen der har en idé om nogle emner man kunne tage fat på og hvor førstehåndskilder er tilgængelige.

Jeg må ikke skrive om noget jeg har skrevet før. Vil super gerne have alt den hjælp jeg kan få, da jeg ikke er nået langt på egen hånd.

Jeg har nogle idéer om hvad der kunne fange min interesse.. men har ikke kunne finde nogle førstehåndskilder .. mine emner er:

Julius Cæsar

Romerske kejsere

Slaveri 

Samfundsstrukturen

De Puniske krige

Gladiatorer og kladiatorkampe

Hvis nogen har bedre idéer så er man velkommen.. for jeg er nemlig ved at løbe tør for dem..


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2011 af Mads1980 (Slettet)

Afslag på manglende førstehåndskilder til hellenisering og kejserkult?!!! Det lyder helt forrykt hvis nogle historiker stadig bedriver kildestyret forskning (eller undervisning) og dit emne derfor er blevet afvist fordi det skønnes at der mangler førstehåndskilder (hvilket ikke er korrekt, Polybius er om nogen førstehåndskilde til helleniseringen). 

Det forholder sig sådan at rigtig mange kilder til antik romersk historie (især når det gælder sociale forhold) er andenshåndskilder. Mange at de centrale kilder er andenhånds til rigtig meget af det de beretter om (Polybius, Plutarch etc.) og det gør dem ikke nødvendigvis ringere af den grund hvis man ellers gør sig nogle fornuftige metodiske overvejelser.

Vi har de kilder vi nu en gang har og mange af disse kilder er andenhånds når vi snakker romersk historie.

Jeg kan anbefale slaveri som emne til en gymnasieopgave. Det kan nemt afgrænses både emne og periodemæssigt. Overvej om det er slaveri i byerne eller på landet du vil arbejde med, samt i hvilken periode (slaveriet ændre karakter)

Har du gjort dig disse overvejelser, kan du relativt nemt afgrænse dit område kilde og periodemæssigt, hvorefter du så kan udforme din problemformulering. (f.eks. kunne en analyse af herre/slaveforholdet værre interessant. Hvorledes var hirakiet blandt slaverne på landet konstrueret efterfulgt af en diskussion af hvilken betydning hirakiet  havde for bedriftens effektivitet)

Der er udfærdiget kildesamlinger på dansk til gymnasiebrug om netop det romerske slaveri. Prøv at lån "slaver i Romerriget" af Hanne Løfholm og Jesper Carlsen. Denne bog vil give et godt udgangspunkt. Den indeholder kort præsentation af de forskellige kilder og deres kontekst

Håber det kunne bruges?


Svar #2
08. januar 2011 af Liniett (Slettet)

 ej ja! det er super!

Jeg tror at jeg vil fokusere på slaveri. Jeg har kigget lidt hér og dér omkr. Julius cæsar, så jeg vil nok kigge lidt mere og se om jeg kan finde nogle førstehåndskilder der. 

Ja, desværre blev mit emne afvist... jeg har virkelig prøvet at finde nogen førstehåndskilder men uden held. 

Vil du anbefale at man eksempelvis skrev om Julius cæser, og hvis ja .. hvad vil så være interesant at fokusere på? 

Jeg har desværre ingen viden om ham eller slaveri, men din info om slaveri er til en rigtig stor hjælp så mange tak!

Jeg tror slaveri bliver mit emne hvis jeg ikke finder noget om Julius cæser. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2011 af Mads1980 (Slettet)

Det kan naturligvis være spændende at fokusere på enkeltpersoner, blot kan man risikere ende op med en opgave der minder mere om biografi end en egentlig gymnasieopgave.

Skulle man arbejde med Julius Cæsar kunne man kigge lidt nærmere på Cæsars politiske liv og f.eks. det første triumvirat.

Det vigtigste er at man kan finde den interessante problemstilling der har noget kød på sig.


Svar #4
09. januar 2011 af Liniett (Slettet)

Jeg tror at jeg ender med slaveri. Jeg har fundet nogle kilder på verdenidanskperspektiv. Mit problem er, at jeg ikke kan finde ud at indsnævre mit emne. Da du ser ud til at have et godt overblik over slaveri i Romerriget kunne du evt. give mig et godt fingerpeg om hvad man kunne vælge at skrive om uden at det bliver for lidt eller for meget? </o:p>


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. januar 2011 af Mads1980 (Slettet)

Analyser forholdet mellem landbrugsslaver og deres herre, samt en diskussion af hvilken betydning organiseringen af slaverne har for bedriften.

Et godt råd: lån den bog jeg forslog tidligere. Den kan nemt lånes (eller bestilles hjem) på landets folkebiblioteker

Uanset hvad, så vis de kilder du har fundet til din underviser så du ikke havner i samme situation som sidst.


Svar #6
11. januar 2011 af Liniett (Slettet)

 Jeg skal nok få fat på nogen =)

mange mange tak for din hjælp! Det betyder virkelig meget. Jeg vil læser omkr. slaveri og se hvad jeg helt præcis vil fokuserer på. Det kan godt være at jeg lige kommer til at spørge om noget hvis jeg sidder fast. 

Jeg har ingen baggrundsviden lig dér, men det får jeg nok når jeg får læst de bøger jeg har fået fat på.

Endnu engang .. mange tak! ^_^


Skriv et svar til: Hjælp til Romerriget

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.