Historie

Historie spørgsmål

01. maj 2005 af Hønsen (Slettet)
Goddag søndag.

Jeg har følgende tekst:
"Midt under valgkampen blev rigsdagsbygningen natten til den 28. februar 1933 sat i brand. Det er aldrig blevet endelige opklaret, hvem eller hvad der var skyld i branden. [...]. Teorien om, at det var nazisterne selv, der antændte rigsdagen selv for at få et alibi for at sætte kommunisterne ud af det politiske spil, er omstridt inden for forskningen. Selv om branden var til fordel for nazisterne, stod de med al sandsynlighed ikke bag ildpåsættelsen. [...) Allerede om morgenen efter branden d. 28 februar 1933 udstedte Hitler en nødforordning til "beskyttelse af folk og stat".:

" § 1. Artiklerne 114, 115, 117, 118, 123 i Det tyske Riges forfatning sættes indtil videre ud af kraft. Tilladt er herefter indskrænkning af den personlige frihed, af ytringsfriheden inkl. pressefriheden, af retten til at danne foreninger og afholdte møder, indgreb i brev-, post-, telegraf og telefonhemmeligheden, ordre til husundersøgelser og belaglæggelse såvel som konfiskation af ejendom også ud over de ellers gældende regler."

Der stilles så følgende spørgsmål :
Er forordningen lovlig? Hvad kalder man normalt den form for tilstand, som hermed indføres?
Hvad er vel den egentlige hensigt med forordningen

Hilters handling i dette tilfælde er et brud på demokratiet, og hans hensigt med denne forordning er jo nok den, at han ville skaffe sig mere magt. Måske er ordet "revolution" lidt for stærk til at beskrive denne handling, men er vi ikke derhenne af?

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2005 af Peden (Slettet)

Kalder man ham ikke "bare" for diktator i sådan en situation?

Svar #2
01. maj 2005 af Hønsen (Slettet)

jo det er også hen i den retning jeg sigter efter.. men for at navnegive hans handling, ville det være forkert at bruge ordet revolution?

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2005 af Benhur (Slettet)

Du kan ikke kalde det en revolution. En revolution er en omvæltning af systemet. Hvis du f.eks. ser på den franske revolution, kan du godt se, at der er stor forskel på det, der sker. Som #1 siger, er det nok nærmere indførelsen af et diktatur, der sker.

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. maj 2005 af Waterhouse (Slettet)

Indføre undtagelsestilstand?

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. maj 2005 af Nikita_86 (Slettet)

Det kaldes undtagelsestilstand og det er for så vidt lovligt. problemet med hitler er at han gør tilstanden permanent. og derved overlader en del magt til SA. men selv indførslen kunne lige så godt være sket i Danmark. og beføjelserne lyder umiddelbart også som dem myndighederne har normalt.

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. maj 2005 af Garfield (Slettet)

Jeg giver #4 ret, han har jo indført undtagelsestilstand... Han gjorde det jo for, at kunne kontrollere pressen og befolkningen, det var jo ikke alle tyskere som kunne se logikken i hvad han gik og foretog sig, men i og med, at de ikke måtte skrive eller tale hvad de mente kom det jo aldrig rigtig ud i offentligheden... Regel nr. 1 i slygelhåndbogen... :P

varm karma
Lasse

Skriv et svar til: Historie spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.