Spansk

Hoved - bisætninger??

11. februar 2011 af blondie07 (Slettet)

Hey Folks!

Har vedlagt øvelse 4 som i meget gerne må kigge på. Jeg har ikk lavet den endnu, da jeg gerne vil være sikker på, at jeg har forstået den rigtig. ´Hovedsætningerne er den første del eller? Kan nemlig ikk huske det og kan ikke finde noget om det i grammatikken ;( I ska ikk lave opgaven men gerne forklare mig forskellen :)

Øvelse 4
Identificer hoved- og bi-/ ledsætninger i følgende tekst. Bestem hvilken ledsætningstype der er tale om. Notér om du ville bruge konjunktiv eller indikativ i nogen af sætningerne.

En af de største figurer i den moderne engelske historie er Winston Churchill, hvis navn de fleste danskere kender, selv om han døde for flere år siden.
Da han engang efter krigen kom til Cuba, blev han modtaget af en minister, som overrakte ham en stor kasse havannacigarer.
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. februar 2011 af BabseBritta (Slettet)

Er de ikke alle sammen led/bisætninger?


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. februar 2011 af jbmm (Slettet)

Hovedsætningen er IKKE altid den første del i en helsætning.
Et tip er, at hvis der er omvendt ordstilling (verbal/subjekt), så er det en hovedsætning:

Ex:
Da han engang efter krigen kom til Cuba (adverbial/tidsbisætning), blev han modtaget af en minister, som overrakte ham en stor kasse havannacigarer (hovedsætning) 
("som overrakte ham en stor kasse havannacigarer" er en adjektivisk ledsætning/bisætning, som er et underled til grundleddet "minister", og er derfor en del af hovedsætningen).

 

 


Svar #3
15. februar 2011 af blondie07 (Slettet)

okay, så tror jeg er inde på det nu. Vil det så passe med det første af afsnittet? :

En af de største figurer i den moderne engelske historie er Winston Churchill (hovedsætning), hvis navn de fleste danskere kender (ledsætning), selv om han døde for flere år siden. (ledsætning) 
.

eller er jeg stadig forkert på den??


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. februar 2011 af jbmm (Slettet)

I den primære analyse af denne helsætning, er den egentlig lidt forkert, idet "hvis navn de fleste danskere kender" er et underled til hovedlettet/kernen "Winston Churchill", som er den del af hovedsætningen.

En af de største figurer i den moderne engelske historie er Winston Churchill, hvis navn de fleste danskere kender (hovedsætning), selv om han døde for flere år siden. (ledsætning

De primære led i hovedsætningen er:
grundled = En af de største figurer i den moderne engelske historie
udsagnsled = er
omsagnsled = Winston Churchill, hvis navn de fleste danskere kender
og
adverbial/biled = er ledsætningen som består af en indrømmelsesbisætning

Hvis der skal analyseres videre på de primære led (hvad leddet besår af), så er:
grundled = En af de største figurer i den moderne engelske historie
(som er en substantivhelhed/syntagme, hvor kernen/hovedordet/syntagmet er "figurer" med tilhørende underled)
omsagnsled = Winston Churchill, hvis navn de fleste danskere kender
(er en substantivhelhed/syntagme, hvor kernen er "Winston Churchill" og har tilknyttet et underled ("hvis navn de fleste danskere kender"), som består af en adjektivisk ledsætning (relativ-sætning)

Jeg vil ikke gå yderligere i detaljer, da dette vist er unødvendigt, men jeg håber, at du forstår meningen i min forklaring.


Skriv et svar til: Hoved - bisætninger??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.