Oldtidskundskab

eksamen i old ?

16. juni 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

Hej alle sammen.
Hvis man trækker en sang fra Odysseen,  hvad skal man så sige om den ?  Man skal vel starte med at give et lille referat og hvad skal man så derefter?


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. juni 2010 af line-winther (Slettet)

Hej min lærer har givet os dette og det er en kæmpe hjælp! så håber du også kan bruge det :)

Forslag til metode ved gennemgang af tekst i oldtidskundskab
 
Med denne fremgangsmetode begynder I bredt med en kort præsentation og redegørelse og snævrer jer så ind til det væsentligste, som er en grundig analyse og fortolkning af jeres konkrete tekstuddrag, for til sidst at brede ud igen med perspektiveringen: 
 
1: Præsentation (= hvilken tekst?)
Forfatter, genre, værk, form og tekststedets placering i værket.
 
 
2: Redegørelse (= hvad?)
Teksten overordnede tema
Tekststedets emne(r)
Afsnit
Handlingsredegørelse
 
 
3: Analyse (= hvordan?) - FOKUSPUNKTER
Hvad er det væsentligt at fokusere på?
Hvordan karakteriseres personer, handlinger og begivenheder?
 
 
4: Fortolkning (= hvorfor?)
(Overbygning på pkt. 3)
Hvorfor karakteriseres personer, handlinger og begivenheder, som det er tilfældet?
Tekststedets sammenhæng med værket som helhed/andre steder i værket
Forfatterhensigt og forfatterholdning
Ubevidste faktorer:
Tekstens udsagn om normer i forfatterens samtid og forfatterens/værkets forhold hertil
 
 
5: Perspektivering (= hvorhen?)
Synkront:
Sammenligning med andre tekster/monumenter/tanker fra tekstens samtid
Diakront:
Sammenligning med tekster/monumenter/tanker tidligere/senere i Europas kulturhistorie 
 
 
 


Brugbart svar (2)

Svar #2
18. juni 2010 af Cille-4 (Slettet)

Det kommer an på hvordan du har arbejdet med odysse.
Sratr med de historiske rammer
1. Troja --->
2. Forfatter, stil,
3. hvad fortæller teksten. (eks. 9 sang og Odysses "jeg hedder ingen". Heri ligger en karaktestik af Odysse - første helt der laver et skel mellem tanker/ reflektion og handling.
4. Hvis i har arbejdet med Homér og helteideal, vil jeg sige at fokus skal ligge i at karakterisere Odysse - hvilket helt er han (besidder Metis). Den nye helt (dysse) den gamle (Achilleus) - skellet sker ved at list SKAL bruges til at besejre Troja - råstyrke ikke nok.
Derefter er det vigtigt at komme ind på evt. andre helte (Achilles, Hektor, Æneas, nyere helte)... Hvad er Homérs Areté?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2013 af LulluA (Slettet)

Hvad menes der med værkets placering?


Skriv et svar til: eksamen i old ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.