Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

SRP - Pseudoførsteordensreaktion

11. december 2014 af Umre (Slettet)

Hej, jeg er igang med min srp opgave, hvor jeg har et forsøg der hedder "Pseudoførsteordensreaktion". Det jeg hænger ved er at jeg skal argumentere for at et udtryk der er gældende, ved at kigge på to reaktiosskemaer. Billede er vedlagt. 

Reaktionskemaerne er : 

(1) S2O82-(aq) + 2 I- --> 2 SO42- + I2 (s)

(2) 2 S2O32- (aq) + I2 --> 2 S4O62- + 2 I- (aq) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. december 2014 af Heptan

Thiosulfat er den begrænsende faktor.

Der må nødvendigvis gælde at al thiosfulaten bliver brugt op:

a)    \Delta [S_2O_3^{2-}]=-[S_2O_3^{2-}]_{start}

Af reaktionsskemaerne ses det let, af thiosulfat og diiod i reaktion (2) er i forholdet 2:1. Det ses også, at der forbruges ligeså meget diiod i reaktion (2) som der dannes i reaktion (1). Desuden er diiod og persulfat i reaktion (1) i forholdet 1:1. Det må betyde at thiosulfat og persulfat er i forholdet 2:1, respektivt.

Hvad betyder det? Det betyder at der forbruges dobbelt så meget thiosulfat som der forbruges persulfat:

b)    \Delta [S_2O_8^{2-}]=\frac{1}{2} \cdot \Delta [S_2O_3^{2-}]

Vi kan opskrive et udtryk for bevarelsen af persulfat til tiden t:

c)    [S_2O_8^{2-}]_{start}=[S_2O_8^{2-}]_t - \Delta[S_2O_8^{2-}]

Ved at indsætte udtrykket b) i c) kan man isolere [S2O82-]t og få det ønskede udtryk.


Svar #2
11. december 2014 af Umre (Slettet)

Du har hermed reddet min dag! Tusind Tusind tak! :D 


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2014 af Heptan

Det var så lidt :D

Held og lykke med det!


Svar #4
12. december 2014 af Umre (Slettet)

Hej igen! :) 
Der er bare en lille ting jeg ikke rigtig forstår :/ Det er nemlig at der i mit udtryk står at udtrykket: 
[S2O82-]t - Δ[S2O82-] skal divideres med 2? :/ Håber du kan hjælpe!:)


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. december 2014 af Heptan

Du har måske forvekslet persulfat og thiosulfat?


Svar #6
12. december 2014 af Umre (Slettet)

Det kan godt være:/ Det fordi at der på mit vedhæftede skærmbillede står på udtrykkets højre side at jeg skal dividere det med 2 :) 


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. december 2014 af Heptan

Præcis, det er thiosulfat du har forvekslet ;)

Der står S2O32- og ikke S2O82-


Svar #8
12. december 2014 af Umre (Slettet)

Ja okey :D Tror jeg har forstået det nu! :) Tak Igen! 


Skriv et svar til: SRP - Pseudoførsteordensreaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.