Hukommelsestræning: Husk bedre til eksamen

Hukommelsestræning kan være mange forskellige ting. Fælles for de forskellige typer af hukommelsestræning er det, at du kan øge mængden af det du kan huske ret væsentligt. I denne artikel præsenterer vi en simpel, men ret effektiv hukommelsestrænings-øvelse, der kan gøre, at du undgår at glemme de vigtige detaljer til din eksamen.

Den mundtlige eksamenssituation

Kender du det, hvor du sidder ved det grønne bord til mundtlig eksamen på gymnasiet eller i folkeskolen. Du har læst pensum, og du har egentlig ret godt styr på det. Lærer og censor sidder over for dig. Du har lidt svedige håndflader, men du føler dig egentlig nogenlunde tilpas, og det går fint. Pludselig stiller din lærer dig et spørgsmål. Du kan sagtens svare. Eller rettere, du har svaret lige på tungen, du skal bare lige finde det frem. Du kigger lidt rundt og tager måske en tår vand for at købe nogle ekstra sekunder, men svaret er ikke tættere på. Svaret kommer slet ikke, og du må til din store ærgrelse tilstå, at du ikke kan huske det, selvom du jo ved, at du godt ved det. Du ser samtidig censor notere på et stykke papir og tænker noget, man ikke må sige højt.

Det er en situation, som de fleste af os kender, og af en eller anden grund så sker det altid til eksamen. Vi har læst og hørt om det en million gange, men når vi endelig skal bruge det, så er det bare fuldstændig væk. Det kan være et årstal i historie, formlen i matematik, grundstoffet i kemi eller noget helt fjerde, femte eller sjette. Det er lige frustrerende hver gang!

Der er dog håb forude. Ved hjælp af simple øvelser, også kaldet memoteknikker, kan vi træne og forbedre vores hukommelse væsentligt og på den måde minimere risikoen for at havne i den dumme situation til eksamen igen. 

Ruteplaner - en memoteknik

Når du skal huske noget, er det vigtigt, at du er opmærksom på det og virkelig har både lyst og vilje til at huske det. En rigtig god måde at lave hukommelsestræning er de såkaldte ‘ruteplaner’. Forfatter og tredobbelt norsk mester i hukommelse, Oddbjørn By, benytter teknikken og har hjulpet mange mennesker verden over med at lave hukommelsestræning. 

Ruteplansteknikken går ud på, at du forestiller dig en rejse gennem en bygning, du kender rigtig godt. Det kunne typisk være dit hjem. Du starter måske ude foran hoveddøren eller i dit værelse, det bestemmer du selv. Så længe ruteplanen er logisk. Forestil dig turen gennem huset, udtænk dig 10 punkter og skriv dem ned. Sørg for, at du kan huske ruteplanen og de ti punkter udenad, inden du fortsætter. 

Herefter skal du bruge ruteplanen til at huske 10 ting. Forestil dig for hvert punkt et bestemt billede. Det kunne være en ting eller en person - gerne med noget bevægelse, da det gør det nemmere at huske i billeder. De 10 billeder, du forestiller dig ud fra din ruteplan, kunne være disse:

  1. Vladimir Putin
  2. Ishockey
  3. Barack Obama
  4. Kinakål
  5. Fodbold
  6. Kænguru
  7. Indiana Jones
  8. Maradona
  9. Kasse
  10. Alge

Den fiktive rute til din hukommelsestræning kunne eksempelvis minde om denne:

“Jeg går ind ad hoveddøren og ind i entréen, hvor jeg møder Vladimir Putin. Ret overrasket fortsætter jeg ind i bryggerset, hvor alt mit ishockeygrej stadig hænger til tørre. Jeg går videre ud i haven, hvor Barack Obama ligger og slikker sol. Hvad sker der her? Jeg bevæger mig tilbage ind i huset igen og ud i køkkenet, hvor min far er ved at snitte kinakål til aftensmaden. Min lillebrors værelse ligger lige ved siden af, og han sidder og ser fodbold. Endelig lidt normal aktivitet i det her hus. Det næste er vel, at man møder en kænguru på toilettet eller Indiana Jones i soveværelset. Jeg går videre ind i stuen, hvor min mor sidder og ser et program om Maradona. Hmmm. Jeg henter en sodavand fra kassen i garagen og går derefter ind på mit eget værelse for at læse mine biologilektier til i morgen. Vi skal skrive en rapport om alger, som jeg ikke er begyndt på, og så trænger jeg vist til at sove tidligt i aften.”

Måske har du gættet det, men med denne ruteplan har du lige memoreret de 10 største lande i verden efter areal:

  1. Rusland
  2. Canada
  3. USA
  4. Kina
  5. Brasilien
  6. Australien
  7. Indien
  8. Argentina
  9. Kasakhstan
  10. Algeriet.

Indiana Jones' tilknytning til Indien er begrænset, men begynder med samme stavelse. En umiddelbar forbindelse kunne dog eksistere mellem Indiana Jones-filmen 'Templets forbandelse' og templer, som mange også forbinder med Indien og især Taj Mahal (mausoleum). Kasse og 'alge' har heller ikke så meget med henholdsvis Kasakhstan og Algeriet at gøre, men starter igen med samme stavelser.

Du bestemmer selvfølgelig selv, hvilke eksempler du vil bruge til lige netop de ting, du skal huske. Det er vigtigt at det er ting som DU kan huske. Ligegyldigt hvor mærkelig sammenhængen er.

Hukommelsestræning forud for eksamen

Til eksamen kan du få brug for flere ruteplaner og mere end bare 10 punkter. Det kunne eksempelvis være til eksamen i religion, hvor du kan trække både Kristendom, Islam og Buddhisme m.fl. Her kan du med fordel lave en ruteplan for hvert emne og måske med langt flere punkter. Prøv dig frem og se, hvad der fungerer for dig.

Ruteplaner er ifølge Oddbjørn By en ret kraftfuld øvelse til at styrke hukommelsen. Den benytter din langtidshukommelse i form af den bygning, du kender i forvejen til at styrke korttidshukommelsen, altså det nye vi gerne vil huske. Og det er netop det essentielle i teknikken. Der findes tusindvis af hukommelsestræningsteknikker, der kan træne hjernen. Fælles for langt de fleste er netop, at de knytter det nye til noget vi kender i forvejen, og det er det, der får os til at huske det. Forhåbentligt kan øvelsen gøre, at du kan gå til eksamen med en bedre hukommelse, så du undgår den pinlige tavshed, når din lærer stiller et spørgsmål, du ikke kan svare på.

Prøv at eksperimentere med hukommelsestræning og se hvor mange ting/personer du kan få plads til på din fiktive rute. Dermed får du også svar på hvor mange ting/personer du kan huske i sammenhæng.