Tips og tricks: Sådan udnytter du din tid som studerende!

Lektier, afleveringer, arbejde, kæreste, fester, venner og andre fritidsinteresser. Det er bare nogle af de ting, der dagligt skal plejes ved siden af en i forvejen travl uge på gymnasiet fra kl. 8 til 15 hver dag. Det kan med andre ord være svært at få tid til det hele. Det behøver dog ikke at være så besværligt.

Her får du ni tips til, hvordan du bedst muligt udnytter din dyrebare tid, mens du er studerende.

1. Skab struktur i din hverdag! Struktur gør, at du hele tiden ved, hvornår du skal hvad, og i hvor lang tid. Det kan hjælpe dig med at fjerne dårlig samvittighed og stress over, at du ikke kan nå dine ting. Hvis du planlægger og strukturerer din tid, bliver det hele meget mere overskueligt, og det giver overskud i en travl hverdag.

2. Brug en kalender! Til at planlægge og skabe struktur i hverdagen er en kalender et uundgåeligt værktøj. Brug en klassisk kalender eller skriv i kalenderen på telefonen eller computeren. Skriv alt ned, du skal. På den måde behøver du heller ikke bruge tid og kræfter på at huske det.

3. Skemalæg lektielæsning! Sæt tid af til dine lektier og afleveringer og brug tiden fornuftigt. Sluk din telefon og fjern andre potentielle overspringshandlinger. Det giver en god følelse i kroppen at arbejde effektivt og nå de ting, man har sat sig for. Derefter kan man nemlig slappe af med god samvittighed.

4. Find ud af hvornår du arbejder effektivt! Er du skarpest lige efter skoletid, lige efter aftensmad eller tættere på sengetid? Planlæg dit skolearbejde efter, hvornår du arbejder mest effektivt. Og skriv det i kalenderen.

5. Overvej hvad du bruger din tid på! Hvis du oplever, at du ikke har tid og bliver stresset over lektier, så overvej – helt konkret – hvad du bruger din tid på. Måske er der nogle ting, du kan skære væk eller reducere. Bruger du eksempelvis meget tid foran tv’et og computeren? Eller bruger du meget tid på transport, så kan du prøve at læse, mens du er på farten.

6. Udnyt aflyste moduler! Se fritimer eller aflyste moduler som ekstra tid til lektier frem for ekstra tid til frikvarter. Måske kan du endda nå at lave alle lektierne til dagen efter i en fritime. Hvis du sørger for at bruge din tid effektivt, så får du mere fritid, mere søvn og bedre karakterer. Og hvem vil ikke gerne have de tre ting?

7. Spild ikke tiden i skolen! Når du endelig er mødt i skole, så brug tiden fornuftigt. Lad være med at spilde dagen på ikke at lave noget. Det er trods alt det meste af en dag, du bruger på skolen. Sig noget i timerne, læs eventuelt tekster, du ikke har nået hjemmefra og skriv noter. Læs her mere uddybende, hvad du kan gøre for at udnytte din skoledag bedst muligt.

8. Prioritér de fag, du afslutter i år! Hvis du står i en situation, hvor du bliver nødt til at vælge mellem to fag, så vælg det fag, du afslutter snarest. Karaktererne, du får her, har større betydning for din endelige karakter på eksamensbeviset, end en karakter i et fag, som du først afslutter om to-tre år.

9.Prioritér afleveringer og fremlæggelser! Afleveringer og fremlæggelser er din chance for at vise, hvad du dur til, og din lærers mulighed for at se det. Udnyt det!

Det er de færreste, der når at lave alle lektier i løbet af gymnasietiden. Netop derfor er det  en god idé at lære at prioritere tiden. Forhåbentligt kan disse råd hjælpe dig med både at nå mere og samtidig også at blive opmærksom på, hvordan du strukturerer og prioriterer din tid.