Matematik

matematik

29. september 2011 af gona94 (Slettet)

Håber på at høre svar fra jer.

Tabel:


År                              1999        2000           2001        2002           2003          2004        2005      2006

Solenergi (MW)      7               11,7            15,6          22,6             32,8           49,4          68,9      116,4

Tabellen viser for hvert af årene 1999-2006 mængden af udvundet solenergi i Spanien. I en model antages det, at den udvunde solenergi P (målt i MW) som funktion af tiden t (målt i år efter 1999) med tilnærmelse kan beskrives ved sammenhængen

                                              P = P0 *  at

hvor P0 og a er tal.

a) Benyt tabellens data til at bestemme tallene P0 og a. (Har jeg lavet det bare b'eren)

b) Benyt modellen til at forudsige mængden af udvundet solenergi i Spanien i år 2008 samt til at forudsige, hvornår udvindingen af solenergi i Spanien overstiger 400 MW.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

a) Foretag en eksponentiel regression ud fra datamaterialet.

b) Beregn P(9), og løs ligningen P(t) = 400 .


Svar #2
29. september 2011 af gona94 (Slettet)

Jeg har beregnet b det har jeg fået til 236.86 MW i 2008, men jeg kan ikke løs ligningen P(t) = 400, det er kun den jeg mangler.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Hvordan lyder din forskrift for den eksponentielle regression fundet i opg a)?


Svar #4
29. september 2011 af gona94 (Slettet)

y=7.39*1.47^x


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

Vi isolerer t, så

P(t) = 400 = 7,39·1,47t , hvoraf

t = ln(400 / 7,39) / ln(1,47)

  = 10,36

Der går altså lidt over 10 år.


Svar #6
29. september 2011 af gona94 (Slettet)

En funktion f er bestemt ved
f(x)=1/4x^3-x^2-x+4
Det skæringspunkt mellem grafen for f og førsteaksen, der har den mindste førstekoordinat, kaldes A.
Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet A.

 

vil du hjælpe med denne opg.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#6

Løs f(x) = 0 for at finde A, og benyt så tangentligningen

y = f'(x0)(x - x0) + f(x0)


Svar #8
29. september 2011 af gona94 (Slettet)

0=1/4x^3-x^2-x+4 = x0


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#8

Du skal løse ligningen, ikke skrive den op.


Svar #10
29. september 2011 af gona94 (Slettet)

1/4 3x - 2x - 4x = 1/4 3x 


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#10

Du finder at ligningen

(1/4)x3 - x2 - x + 4 = 0

har løsningerne

x = -2  ∨   x = 2   ∨  x = 4

Her er den mindste førstekoordinat altså x = -2 .


Svar #12
29. september 2011 af gona94 (Slettet)

hvad gør man nu ? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#12

Benyt nu tangentligningen

y = f'(x0)(x - x0) + f(x0)


Svar #14
29. september 2011 af gona94 (Slettet)

-2(-2 - -(-2) + -2


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#14

Jeg aner ikke, hvad du laver.

Du finder at

f '(x) = (3/4)x2 - 2x - 1 , og dermed

f '(-2) = 6 , og

f(-2) = 0

Tangentligningen bliver så

y = f'(x0)(x - x0) + f(x0)

   = 6(x + 2) + 0

   = 6x + 12


Skriv et svar til: matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.