Studievalg og videregående studie

Optagelse på International Business?

27. juni 2013 af Amril (Slettet)

Hej. Jeg har et snit på 10,6. Jeg får desuden en bonus på 1,03 for et ekstra A fag, samt en bonus på 1,08 for at søge ind på en videregående uddannelse inden for 2 år. Det giver et snit på 11,8. Vil nogle kloge hoveder herinde give et bud på sandsynligheden for, at jeg bliver optaget på CBS' IB-studie, som sidste år havde en adgangskvotient på 11,5? Året før var den nemlig på 11,2, så jeg lidt bekymret mht. hvormeget kvotienten stiger fra år til år. 

 

Tak for svarene. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. juni 2013 af 123driu (Slettet)

Tror det er meget sandsynligt at du kommer ind (alternativt set, søg business and politics?). Du skal huske på at den nu også er på et meget højt niveau, hvilket gør at kvotienten formentlig stiger mindre (hvis den overhovedet stiger).


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. juli 2013 af emul0c

#1

Højt niveau og høj adgangskvotient er ikke nødvendigvis korreleret. Niveauet på f.eks. IB er ikke meget anderledes end på HA-almen, forskellen ligger i at antallet af pladser er kraftigt reduceret. Der er 65 pladser på IB i år, hvoraf roughly halvdelen af disse besættes af internationale studerende, så er der ca. 35 pladser tilbage til danskere. Hvoraf mellem 10-20% besættes af kvote 2. Så er der noget der ligner 25-30 pladser tilbage til dem der søger via kvote 1 = mega høj adgangskvotient.

Prøv at reducere de 550-600 pladser på HA almen til 65 pladser og snittet ville ligge lige så højt.


Svar #3
05. juli 2013 af Amril (Slettet)

Suk... med det høje niveau hentyder han tydeligvis til snitniveauet og ikke uddannelsens kvalitet. Er det virkeligt blevet så svært at læse og forstå dansk?

 

Og ofte ER der korrelation mellem adgangskvotient og kvalitetsniveau, på flere måder. Den høje adgangskvotient giver selvsagt en uddannelse, hvor de studerende er intellektuelle og ambitiøse, og det får man selv naturligvis gavn af. Desuden er der en vis prestige forbundet med at komme ind (og gennemføre) en uddannelse med så høje krav, hvilket giver bedre jobmuligheder. IB'ere (dvs. dem der også har taget den nye IB-overbygning) er nogle af de mest efterspurgte cand.mercere på markedet af netop den grund, og netop jobmuligheder efter endt uddannelse er jo vigtigt, når udd. kvaliteten skal måles. Derudover kommer du kun til at "konkurrere" med 100 andre IB'ere, mens det tal femdobles når det kommer til HA(ALMEN) studerende. Slutteligt giver færre studerende en bedre mulighed for at fokusere på den enkelte elev, end hvis man bare er 1 ud af 700 studerende, som det eksempelvis er tilfældet i 1. semesters bachelor på HA almen. 

 

I sidste ende er HA(ALMEN) og Internatinal Business de sammede uddannelser mht. det lærte stof, men der bør ikke være tvivl om, at IB har langt mere kvalitet på en række punkter. Det skal dog siges, at hvis man kan sit stof, så skal man nok "nå længere" end en IB'er, men det kan man så sige om enhver uddannelse. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. juli 2013 af emul0c

Indrømmet - jeg læste forkert..

Men dette gør stadig ikke mit udsagn mindre korrekt. Jeg skrev ikke at der ikke er nogen korrelation, skrev blot at der ikke >nødvendigvis< er en korrelation.
Jeg er enig i, at de studerende der søger IB og kommer ind via kvote 1 typisk har høje ambitioner og det gavner selvfølgelig andre på studiet også. At der er en prestige i at komme ind og gennemføre ligger udelukkende hos de studerende selv - rent fagligt og erhvervsmæssig bliver dette ej vægtet pånær af folk som selv har gået der. 
At du kommer til at "konkurrere" med 100 andre i forhold til 700 er så på ingen måde relevant, da ca. 90% af alle HA studerende går videre på en overbygning hvor de splittes ud på et hav af forskellige linjer, hvor der går i omegn af 100-150 studerende pr. linje. En kandidat i markedsføring kæmper næppe om de samme jobs som en kandidat i human ressource eller en kandidat i finansiering.

Men jeg hentød også udelukkende til pensum som på de to linjer er meget sammenlignelige. Kommer du ud med 12 i snit (højst højst usandsynligt, men lad os bruge det som eksempel alligevel) så er du hverken bedre eller dårligere stillet om du har den ene eller den anden baggrund.
Søger du jobs i f.eks. den finansielle industri eller konsulentverdenen betyder dit karaktergennemsnit langt mere end din uddannelsesmæssige baggrund, og endnu mindre hvor "prestige-fyldt" denne har måtte være. En biolog med 11 i snit vil have langt lettere ved at komme i betragtning i f.eks. McKinsey end en IB'er med 6 i snit.


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juli 2013 af 123driu (Slettet)

Det er rigtigt at jeg mente adgangskvotientens niveau, og ikke uddannelsens.

Dog bør du huske på, at kvotienterne er dannet udfra et udbud og en efterspørgsel. Det studie jeg selv søger ind på (økonomi (polit)), er et godt eksempel på dette. Trods at studiet har højere erhvervsfrekvens (for kandidaten, som IB desuden mangler af (for mig) ukendte årsager), og desuden er den mest almindelige baggrund for adm. direktører i C20 virksomhederne, samt de sidste mange årtiers statsministre, er adgangskvotienten blot 6,7 på KU, og på SDU og AAU slet ikke tilstedeværende. 

En sjov sammenhæng mellem adgangskvotienterne er desuden, at de studier (heriblandt økonomi) der kræver matematik på a-niveau, ofte har en væsentligt lavere adgangskvotient end studier, som ikke kræver matematik på a-niveau (bl.a. FILM- OG MEDIEVIDENSKAB (10,5), IB mm.). Specielt de naturvidenskabelige linjers adgangskvotienter bekræfter dette. Ikke for at nedgøre IB, men bare for at give et eksempel på, at adgangskvotient, ikke næsten pr. automatik er lig gode jobmuligheder mm.

Og i forhold til om du møder nogle intellektuelle på dit studie, så er karakterene ærligt talt mudret sted at starte. Jeg har selv gået på det såkaldte 'Elitegymnasium', og må konkludere, at karakterene er dit flair for slid og slæb - som i gymnasiet ofte er i fag, som ikke altid har din store interesse, eller relevans for din videre uddannelse. Her forstået at en intellektuel er en kritisk tænkende person, som stiller spørgsmålstegn ved tingene (kan godt være det er lidt min egen isolerede definition), som ikke har så meget med din grad af enighed i de angivne teorier i de respektive gymnasiefag at gøre. Her ville ambitionsniveauet selvfølgelig kunne flættes ind (igen selvfølgelig afhængig af din definition). 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. juli 2013 af emul0c

#5

Meget enig i dit indlæg.

Til sammenligning har en pige jeg kender 10,3 i snit fra gymnasiet hvilket jo er ganske fornutigt - men der er mange fag på hendes uddannelse hvori hun får forholdsvis "lave" karakterer, udelukkende fordi den type af fag er meget anderledes end dem hun havde i gymnasiet og måske ikke sagde hende så meget som hun troede da hun startede.
Vil sige at ens præstation på studiet i høj grad er præget af en selv, ens egen ambition men derudover også den studiegruppe man vil arbejde i/med. Det er altid muligt at finde nogle meget ambitiøse mennesker på alle uddannelse, og det vil, uanset deres karaktermæssige baggrund, være en større hjælp for en - end hvis man går på en uddannelse med en masse egoister, uanset om disse måtte være nok så kloge.


Skriv et svar til: Optagelse på International Business?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.