Fysik

Newtonmeter til kilo

25. oktober 2006 af Ronson76 (Slettet)
Jeg har brug for at skulle omregne en trækværdi fra Nm til kg og har bikset lidt med forskellige SI enheder, men kan simpelthen ikke finde en omregningsfaktor...

Nogen der kan hjælpe lidt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2006 af Kim Brinck (Slettet)

Brug tyngde acclerationen g [m/s^2].

Nm (newton*meter) = J (energi), og kg er kilogram altså en masse, så de to enheder kan ikke omsættes.

Menes der kg*m? altså et moment?

Tyngdekraften i en masse er givet ved F=m*g

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. oktober 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#1:
Det er nu ikke helt rigtigt at F = m*g; det er kun en approksimation som gælder for lave hastigheder. Der gælder generelt at

F = dp/dt

hvor p er impulsen.

Svar #3
25. oktober 2006 af Ronson76 (Slettet)

Jeg er klar over at Nm er et moment og kilo er en masse. Men i mit fag snakker vi tit om, at en ting kan trække så og så mange kilo eller ton.

Hvis man f.eks. har et wirespil, der kan trække 3.300 Nm, hvad svarer det så til i kilo? Rent SI-mæssigt ved jeg godt, at Nm og kilo er to forskellige ting, men kan uddrage noget af de numeriske værdier?

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. oktober 2006 af mathon

...tidligere anvendtes en kraftenhed, der hed kilopond eller kilogramstjerne = kg*.

Den var defineret som den kraft, der tildeler massen 1 kg en acceleration på 9.8_m/s^2. Den havde den fordel - som du efterlyser - at den numeriske kraft og massen hvde samme talværdi.

Sammenhængen er således l
1_kp=1_kg*=9.8_N

en masse på 5_kg giver således en tyngdekraft på 5_kp og udløste tidligere - og åbenbart stadig - sprogbrugen "et træk på 5 kg".

Det må være noget i den stil, du efterlyser.

Svar #5
25. oktober 2006 af Ronson76 (Slettet)

Ok, jeg takker. :)

Skriv et svar til: Newtonmeter til kilo

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.