Samfundsfag

usa-hegemoni, international politik.

27. oktober 2007 af Zalcos (Slettet)
Udfra disse to artikler, kan USA opretholde sin hegemonistatus i tiden fremover?. Skal skrive en større diskution om det, vil gerne se om der er områder jeg muligvis har overset, og få et par andre øjne til at se det. Derfor ønsker jeg måske lidt mere uddybende svar, en bare ja og nej.

artikkel af Gwynne Dyer, information
https://skoda.emu.dk/skoda-cgi/infomedia/Servlet/WWW_Polinfo?state=doc&page=&docNb=1&artlist=&artlistNc=&tocIndex=

artikkel af Kaj Pedersen, politiken
https://skoda.emu.dk/skoda-cgi/infomedia/Servlet/WWW_Polinfo?state=doc&page=&docNb=1&artlist=&artlistNc=&tocIndex=



Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2007 af FredeW (Slettet)

Hvad har du overvejet indtil videre?

Svar #2
27. oktober 2007 af Zalcos (Slettet)

Emner som, USA's gæld på 600mia dollars (stiger med 2 mia dollars om dagen) til Kinas landsbank.

Citater fra min aflevering:

"Kina og Japan lider enten af økonomiske eller politiske svagheder, der foreløbigt forhindrer dem i at udfordre USA. Samtidigt kan USA udnytte sin nuværende position til at forhindre de andre magter i at blive en trussel mod USA. EU har på mange områder økonomisk potentiale til at udfordre USA. EU er verdens næststørste økonomi og verdens største handelsmagt"

"Hvis det lykkes EU at udvikle sig til en fælles enhed, vil EU mange måder blive en stærkere magt end USA."

Har lidt svært ved, at holde mig indenfor de to artikler faktisk, ku meget godt bruge noget hjælp. Det skal lige siges, at jeg har samfundsfag på højniveau, og dette bliver det sværeste stof vi får overhovedet.

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. oktober 2007 af FredeW (Slettet)

Artiklerne er vel også bare ment som et slags udgangspunkt for din diskussion?

Nå, under alle omstændigheder er det et meget interessant spørgsmål. Økonomien spiller selvsagt en vigtig rolle her, og at komme ind på USA's voksende gæld er bestemt relevant. At sammenligne vækstrater kan også være interessant (for hvis især Kina fortsætter med samme vækstrate som nu, går der ikke ret lang tid, før det overhaler USA).

I international politik findes der teorier der både kan forudsige det ene og det andet. Fra neorealismen kommer f.eks. en forudsigelse om at de andre stater vil begynde at balancere mod USA, fordi det er den stærkeste magt - de andre stater vil simpelthen føle sig truede.
Modsvaret kan her komme fra liberalismen, hvor nogle f.eks. taler om USA som havende en "penetreret suverænitet" - det vil sige, at USA i sin ageren tager hensyn til andre (især vestlige) lande, og at disse derfor ikke begynder at føle sig truet (eller i det mindste, at det er mindre sandsynligt).

Hvis man kigger historisk på det, kan man konstatere, at alle imperier/hegemoner (eller hvad vi nu skal kalde dem) indtil videre er brudt sammen på et eller andet tidspunkt. Nogle argumenterer her for en såkaldt pendultese - altså at verdensordenen svinger frem og tilbage mellem unipolaritet, bipolaritet, multipolaritet og hvad der ligger endnu længere ude.

(Det skal lige siges, at der kræves et kodeord for at komme til at læse dine artikler, så det her har lidt karakter af skud i tågen - jeg håber, det kan bruges til et eller andet :-))

Svar #4
27. oktober 2007 af Zalcos (Slettet)

Ups, glemte lige jeg havde linket til infomedia. Men mange tak for :-), kan helt klart bruge det faktisk ;)

Cheers

Skriv et svar til: usa-hegemoni, international politik.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.