Kemi

H2O -> frie radikaler - hjælp!

14. november 2010 af Mathilde85 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har lidt svært ved at forstå følgende - håber der er nogle der kan hjælpe...:

H2O ved påvirkning af UV-lys, dannes der frie radikaler OH* og H*. Hydroxyl-radikalet er stærkt reaktivt og vil oxidere fx. organiske forbindelser.

Det jeg ikke kan forstå er, hvordan kan OH* eksistere "alene"? Normalt vil OH- have en ekstra elektron og derfor være negtivt ladet - men det har den jo også stadig - så hvorfor kalde den OH*. Jeg ved at når der er tale om OH* er det fordi at den har en uparret elektron, men har den ikke også det som OH-?

Er det fordi at OH- kun forkommer når der er tale om ioner? Fx. NaOH -> Na+ + OH-

Og fordi at H2O jo altid er H2O og ikke H+ + OH-?

Håber meget der er nogle der kan hjælpe  kan ikke greje den... På forhånd tak :)

Mvh Mathilde


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2010 af dnadan (Slettet)

H2O --UV--> H.+.OH, radikal reaktion(splittelse)

Denne reaktion foregår i luften, dvs i troposfæren/stratosfæren. Man kan helt generelt sige, at der ikke forekommer ioner oppe i luften, idet der ikke er et solvent til at stabilisere ladningen. Dette er netop hvorfor ladede partikler findes meget i vand, idet vand er god til at isolere disse ladninger.

Normalt vil man, som du også nævner se på vands autoprotolyse (syre-base reaktion), men som nævnt foregår denne kun i vandigt medie.

Til dit spgm. om uparrede elektroner:

.OH, der har O 7 elektroner(2 fra den kovalente binding, 2 lone pairs(=4 elektroner), og et elektron(det der gør det radikalt)

OH-, der har O 8 elektroner(2 fra den kovalente binding, 2 lone pairs(=4 elektroner), og så 2 elektroner)

Det sidste kan fx indses ved:

H2O <-> H++OH-

Til venstre haves e-Total= e-Hydrogen+e-Oxygen=2*e-+6e-=8e- (jeg har ikke talt Oxygens 1s elektroner med her)

Til højre haves: H+ har ingen elektroner, grundet den positive ladning. Og idet, der skal være samme antal elektroner på begge sider, må OH- have 8elektroner, og kan hermed ikke være et radikale.

Jeg håber, at det hjalp

Mvh. Dan


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. november 2010 af Kemikalium (Slettet)

Eller sagt på en anden måde, der er tre måder at bryde bindingen på: to heterolytiske og en homolytisk

Homolytisk:    H-OH  -->  H.  + .OH, dvs bindingen som indeholder to elektroner (en "streg" betyder ALTID to elektroner)deles ligeligt over og bliver til to radikaler:

Heterolytisk:  H-OH  --> H+ + OH-   (en proton og en hydroxid-ion) eller H-OH -->  H-  + OH+ , her modtager den ene par begge elektroner og det kan jo gøres på to måder som vist, hvoraf den sidste er den mindst sandsynlige pga stabiliteten af HO+ er meget lille.

Hvad der sker afhænger af reaktionsbetingelserne, f.eks. om det sker i gasfase eller i opløsning.

            


Svar #3
15. november 2010 af Mathilde85 (Slettet)

Hej med jer

Tak for jeres svar!

Jeg har stadig lidt svært ved at forstå det. Det sker i vandig opl. der bliver H2O belyst med UV-lys. Og det kommer der radikaler ud af.

Jeg kan ikke forstå når bindingen brydes hvorfor får hver del så ikke bare en elektron:

H2O -> H+ + OH-

Hvorfor bliver det til radikaler? Kan godt være det bare er mig der er langsom - men vil bare så gerne forstå det...

Mvh Mathilde


Svar #4
15. november 2010 af Mathilde85 (Slettet)

-


Svar #5
15. november 2010 af Mathilde85 (Slettet)

Prøver lige igen :)

OH- har 8 elektroner, da den har en elektron fra H+? Selvom de ikke sidder sammen?

OH. og H. der har OH 1 elektron for lidt og H har 1 for meget? Derfor det bliver til radikaler?

Mvh Mathilde


Skriv et svar til: H2O -> frie radikaler - hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.