Matematik

differentiere 2^x

15. april 2014 af nejvelda - Niveau: B-niveau

Funktionen f er givet ved f(x)=5*2x-x

Jeg skal bestemme en ligning for tangeten til grafen for f i punktet (1,f(1)). Men jeg kan ikke komme videre fra punkt 2, altså differentialkvotienten. 

5 bliver vel bare 5, x bliver 1, men hvad bliver  2til?

På forhånd tak?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. april 2014 af mathon

                          2^x=e^{ln(2)\cdot x}

                          \left (2^x \right ){}'=e^{ln(2)x}\cdot ln(2)=ln(2)\cdot 2^x


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. april 2014 af mathon

                             f{\, }'(x)=5\cdot ln(2)\cdot 2^x-1

                             f{\, }'(1)=5\cdot ln(2)\cdot 2^1-1=10\cdot ln(2)-1

                             f(1)=5\cdot 2^1-1=10-1=9

tangentligningen i (1,9):
                                         y=\left ( 10\cdot ln(2) -1\right )\cdot \left ( x-1 \right )+9

                                         y=\left ( 10\cdot ln(2)-1 \right )\cdot x+\left (10-10\cdot ln(2) \right )

             


Svar #3
16. april 2014 af nejvelda

Er det så rigtigt, hvad jeg har gjort eller? (billed vedhæftet)

og monotoniforholdene for f er: 

f er aftagende i intervallet ]-∞;-1] 
f er voksende i intervallet [-1;∞[


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. april 2014 af mathon

   ekstremum kræver
                                        f{\, }'(x_o)=ln(2^5)\cdot 2^{x_{o}}-1=0

                                                          2^{x_{o}}=\frac{1}{ln(32)}

                                                          x_o=\frac{ln\left (\frac{1}{ln(32)} \right )}{ln(2)}\approx -1,79

monotoniforhold:
      for x<xo er f'(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
      for x>xo er f'(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende


Svar #5
17. april 2014 af nejvelda

Forstår ikke så meget af det du har skrevet :/

Jeg har fundet ekstrema osv. (den måde vi plejer at lave det på). Men det er vist ikke et krav i opgaven?

Men er #3 rigtigt løst?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. april 2014 af mathon

    "Men er #3 rigtigt løst? "      NEJ


Svar #7
17. april 2014 af nejvelda

Kan du så sige mig hvad/hvor fejlen er? og hvordan man løser den rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. april 2014 af mathon

#7

             Dine monotoniintervaller er forkerte.


Skriv et svar til: differentiere 2^x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.