Samfundsfag

Hvorfor Fælles regler!

03. maj 2014 af jom145 (Slettet) - Niveau: C-niveau

hvorfor er der behov for fælles regler for fødevarekontrol indenfor EU?

håber i kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2014 af JEEJ2008

For at sikre at standarden af fødevarer er af højeste kvalitet. Eks. går det ikke at man i Danmark ikke må bruge et givent sprøjtemiddel, når man i et andet land sprøjter løs med samme skadelige middel.


Svar #2
04. maj 2014 af jom145 (Slettet)

Tusind tak, men er der flere fordele ved det og eventuelt ulemper?


Svar #3
04. maj 2014 af jom145 (Slettet)

har det også noget med konkurrence at gøre ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. maj 2014 af 123434

EU er et meget stort marked. Meningen med EU er jo, at landene skal handle med hinanden og dermed opleve økonomisk vækst. Danmark kan tjene langt flere penge, hvis vi kan sælge et produkt til hele EU(ca.500 millioner indbyggere), end bare Danmark(5,5 millioner indbyggere)

Rom-traktaten i slutningen af 1950'erne afgjorde jo, at varer skulle bevæge sig frit(en del af det indre marked) Problemet var, at landene ofte benyttede sig af tekniske handelshindringer. Dette gjorde de for at beskytte deres eget marked og holde udenlandske konkurrenter ude(protektionisme) I Italien er der en bestemt hvedesort, durum-hvede, som kun vokser og dyrkes i Italien. Italienerne havde en regel om, at det kun var durum-pasta, der kun fremstilles i Italien, som måtte sælges i italienske butikker. Det gjorde det svært for udenlandske konkurrenter f.eks. Danmark, hvor vi dyrker hvedepasta, at komme ind på det italienske marked. Man har indført et princip om gensidig anerkendelse for at undgå at alt skal harmoniseres. Hvis et produkt er godkendt og lovligt i hjemlandet, skal det også kunne sælges i alle andre EU-lande. Hvedepasta er lovligt og godkendt i Danmark, og derfor må det også godt sælges i Italien. 

Harmonisering af tekniske standarder er et hav af krav, som fastsætter samme krav til producenterne, hvad oftest angår sikkerhed, sundhed og miljø. Man har lavet samme regler for bilers udstødning i hele EU, der er fælles standarder for mange af de maskiner, der bruges i industrien. Kravene er også, at fabrikken skal producerer varer under rene og ordentlige forhold. 

I 1980'erne begyndte man at fjerne alle hindringer, som bremsede den frie handel mellem landene. Man ville fjerne de tekniske handelshindringer og der skulle skabes et stort fællesmarked. Produkterne skal nu ikke længere justeres efter hvilket land, man sælger til. Man opnår stordriftsfordele, når man kan producere en varer til hele EU, i stedet for flere forskellige. 


Skriv et svar til: Hvorfor Fælles regler!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.