Fysik

Tab i mekanisk energi

14. september 2014 af oliverdue (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået til opgave at finde ud af, om tabet i mekanisk energi er størst ved opturen eller nedturen, når en bold kastes lodret op i luften. På opturen bolden farten 16 m/s, og på nedturen har den 14,8 m/s. boldens masse er 152 g.

Jeg har gjordt dette:

Jeg starter med at finde ud af, hvor højt bolden bliver kastet. til dette bruger jeg ligningen m  *g * h =(1/2) * m * v^2, hvor m=152 g, g=9,82 m/s2 og v=16 m/s.

solve(0.152_kg * (9.82_m/_s)^2 * h = (1/2) * 0.152_kg * (16_m/_s)^2 ,h) ? h=1.32735

Nu finder jeg den potentielle energi for denne højde:
Epot=m*g*h
Epot= 0.152_kg * (9.82*_N/_kg) * 1.32735_m ? 1.98126_J
Det vil sige at tabet på opturen er 19.456_J - 1.98126_J ? 17.4747_J

Nu finder jeg tabet i mekanisk energi på nedturen:
solve(0.152_kg * (9.82_m/_s)^2 *h = (1/2) * 0.152_kg * (14.8_m/_s)^2 ,h) ? h=1.13572
Og den potentielle energi for denne højde er så:
Epot=0.152_kg * (9.82_N/_kg) * 1.3572_m ? 2.02581_J
det fører til et tab i mekanisk energi på 16.647_J - 2.02581_J ? 14.6212_J

Dette viser så at tabet i mekanisk energi er størst på opturen, da tabet er 17.474_j på opturen og 14.621_j på nedturen.

Er dette den rette fremgangsmåde?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2014 af mathon

Den mekaniske energi er konstant.

Skriv et svar til: Tab i mekanisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.