Matematik

Høstudbytte og matematik.

16. september 2014 af Rojan (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. Er her en venlig sjæl der ku hjælpe mig med at løse denne opgave: 

Høstudbyttet af en vis afgrøde afhænger af den anvendte mængde af et sprøjtemiddel mod skadedyr.

Til beskrivelse af udbyttet U(x) (målt i tons pr. ha.) ved anvendelse af x kg sprøjtemiddel

pr. ha. har man opstillet den matematiske model

U(x) =kx/x^2 + a

for x >= 0,

hvor k > 0 og a > 0 er parametre.

Lad nu k > 0 og a > 0 være vilkårlige. Ved forsøg har man fundet, at det maksimale udbytte

fås ved anvendelse af 3 kg sprøjtemiddel pr. ha. samt at dette resulterer i et udbytte på 2

tons pr. ha. Bestem k og a.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Skriv opgaven korrekt. Opgaven ser ud til at være en del af Opg 1 i dette sæt

http://www.matdat.life.ku.dk/mat-dat/eksamen/eksamen-0901.pdf

Udtrykket er vist

        U(x) = kx / (x2 + a)

Find maksimum for funktionen ved at løse ligningen

        U '(x0) = 0 .

Benyt så oplysningen , at x0 = 3 og U(x0) = 2 til at bestemme a og k .


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. september 2014 af peter lind

U(x) = kx/x2+a = k/x+a ???

Find U'(x)

løs ligningerne

U(3) = 2

U'(3) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Se #1.


Svar #4
16. september 2014 af Rojan (Slettet)

Yep den er jeg med på. Det bare selve differantiationen jeg laver rod i 

Jeg får U'(x) til at være 0*(x^2+a)-kx*2x / (x^2+a)^2 

Jeg føler at der er noget galt her. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. september 2014 af peter lind

(kx)' = k


Svar #6
16. september 2014 af Rojan (Slettet)

(x^2+a)' = 2x+a? ..... 

dvs. U'(x) = k*(x^2+a)-kx*2x+a / (x^2+a)^2 ???? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, (x2 + a)' = 2x.

Korriger det, og så en stor parentes omkring alle leddene i tælleren.


Svar #8
16. september 2014 af Rojan (Slettet)

ok nu prøvede jeg lige og reducere det en smule.. Og kom frem til at der i tælleren står 
kx^2+ka+a --> kan skrive det i en parantes således k(a-x^2)+a? ....


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er ikke korrekt i #6. Benyt parenteser og redigeringsfaciliteterne.

        U'(x) = (k·(x2+a) - 2kx2) / (x2+a)2 = k·(a - x2) / (x2+a)2 .

Løs så ligningen    U'(x0) = 0 .


Svar #10
16. september 2014 af Rojan (Slettet)

Nu kan jeg se det for mig... Mange Tak skal du have Andersen11 


Skriv et svar til: Høstudbytte og matematik.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.