Fysik

Fysik opgave hjælp

21. oktober 2014 af sumia9 (Slettet) - Niveau: B-niveau
hej. Jeg sidder og er i gang med nogle fysik opgaver, men kan desværre ikke komme videre. Nogen der kan hjælpe med følgende opgave:

Beregn den spændingsforskel, der skal være over røntgenrøret, når den mindste bølgelængde i spektret skal være 8,3 pm.

Hjælp tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2014 af Heptan

Energien af bølgelængden 8,3 pm er

E_{foton}=h\cdot \frac{c}{\lambda}=6,6261\cdot 10^{-34} \cdot \textup{Js}\cdot \frac{2,9979\cdot 10^8 \frac{\textup{m}}{\textup{s}}}{8,3\cdot 10^{-12} \textup{m}}

Spændingsforskellen kan beregnes ved formlen

U=\frac{\Delta E}{Q}

hvor Q er ladningen.


Svar #2
21. oktober 2014 af sumia9 (Slettet)

Jeg fik afvide at jeg skulle bruge følgende formle

Lamda= h*c/U*e

Og herfra burde jeg isolere U
Passer det ikke

Svar #3
21. oktober 2014 af sumia9 (Slettet)

Hvordan finder jeg Q?

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. oktober 2014 af Heptan

Det ved jeg ikke, hvad er e? Er det elementarladningen?

Dit udtryk ligner

\lambda =h\cdot \frac{c}{E}

hvor E = U * e


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. oktober 2014 af peter lind

En elektron der gennemløber en spændningsforskel på U får energitilvæksten U*e hvor e er elektronens ladning


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. oktober 2014 af Heptan

Indsættes

\Delta E = U\cdot e

i formlen

\lambda = h\cdot \frac{c}{\Delta E }

fås

\lambda = h\cdot \frac{c}{U\cdot e}

_____________________________________________________

#4 Q er elementarladningen, dvs. Q = e, eller

U=\frac{\Delta E}{e}

... ikke at forveksle med eulers tal e.

Elementarladningen er givet ved

e=1,6022\cdot 10^{-19}\ C


Svar #7
21. oktober 2014 af sumia9 (Slettet)

Skal man så isolere U fra din Formel, eller er det formlen du startede med at skrive jeg skal bruge?

Brugbart svar (0)

Svar #8
21. oktober 2014 af Heptan

Du kan bruge den formel du selv skrev, og isolere U

\newline \lambda = h\cdot \frac{c}{U\cdot e} \newline \newline \Leftrightarrow U=h\cdot \frac{c}{\lambda \cdot e}


Svar #9
21. oktober 2014 af sumia9 (Slettet)

okay hvad er enheden for U. jeg skal nemlig lave det om til kV

Brugbart svar (0)

Svar #10
21. oktober 2014 af peter lind

volt


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. oktober 2014 af Heptan

Dividér med 1000 for at omregne til kV, da k = 1000


Svar #12
21. oktober 2014 af sumia9 (Slettet)

Okay tak. Har fundet ud af det

Skriv et svar til: Fysik opgave hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.