Matematik

Hvorfor bliver f(Xo+h) - f(Xo) / h = f ' (Xo) når h > 0?

20. november 2014 af internazionale - Niveau: A-niveau

Jeg sidder og kigger på beviset for produktreglen på frividen.dk

Her bruges tretrinsreglen. 

På et tidspunkt i beviset siges det i video'en at:

f(Xo+h) - f(Xo) / h = f ' (Xo)    når h > 0

Det har jeg lidt svært ved at forstå. For når h går mod nul, så ender man jo med f(Xo) - f(Xo). Burde det ikke give 0? 

Der er måske noget helt basalt jeg har misforstået... 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2014 af LeonhardEuler

Nej. Man vil omforme det, således at når  h → 0 at man ikke vil få 0 i nævneren.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der skal parentes omkring de to led i tælleren. Differenskvotienten er

        ( f(x0+h) - f(x0) ) / h .

Både tæller og nævner nærmer sig 0 , når h går mod 0 . For simple funktioner som polynomier, vil man kunne forkorte brøken med h, hvorefter grænseværdien kan findes.


Svar #3
20. november 2014 af internazionale

Det forstår jeg ikke. Kan du forklare det på en anden måde måske? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvad er det, du ikke forstår her?


Svar #5
20. november 2014 af internazionale

Jeg er med på at både tæller og nævner nærmer sig 0. 

Men så ender man (iflg. min logik) med: 

f(Xo) - f(Xo)
----------------  
       0

Ikke sandt? 

Men du kan jo ikke dividere med 0... 

Hvad så?
 


Svar #6
20. november 2014 af internazionale

Så har du jo teknist set 0/0, har du ikke? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er korrekt, at man ikke kan dividere med 0. Pointen er, at man for mange simple funktioner, som for eksempel polynomier, kan forkorte differenskvotienten med h. Herved er nævneren 1, og den vil havge en grænseværdi for h gående mod 0.

For eksempel, for funktionen f(x) = 3x + 2 , har man

        ( f(x0+h) - f(x0) ) / h = ( 3·(x0+h) + 2 - (3·x0 + 2) ) / h = (3x0 + 3h + 2 - 3x0 -2) / h = 3h / h = 3 .

Her kunne vi forkorte med h, og differenskvotienten har grænseværdien 3 for h gående mod 0.


Svar #8
20. november 2014 af internazionale

Det er sjovt. Jeg forstår det så småt når der kommer tal på, men når vi kun opererer med bogstaver, har jeg svært ved at forstå logikken... 

 


Svar #9
20. november 2014 af internazionale

Hvorfor bliver nævneren 1 fordi du forkorter differenskvotienten med h? Bliver den ikke bare "h"? Og når det h går mod 0, må den da blive 0?? 

Og for lige at være på den sikre side: når du skriver at vi forkorter differenskvotienten med h, da mener du bare, at vi skriver h i stedet for xo+h - xo i nævneren, ikke sandt? :) 
 


Svar #10
20. november 2014 af internazionale

Jeg har bare svært ved at forstå hvorfor vi må skrive = f ' (Xo) når regnestykket i mit hoved ender med at hedde:

 f(Xo) - f(Xo)
----------------  
       0

Når vi har ladet h ---> 0 

;s


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

I eksemplet i #7 har man brøken  

        \frac{3h}{h}=\frac{3\cdot h}{1\cdot h}=\frac{3}{1}=3

Benyt de elementære regneregler for brøker fra folkeskolen.


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man skal jo netop reducere så meget som muligt og så foretage grænseovergangen. Som nævnt vil man for de elementære funktioner kunne forkorte differenskvotienten med h, hvorfor nævneren ikke længere går mod 0.


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. november 2014 af SuneChr

# 0
Overskriften bider sig lidt i sin egen hale.
Definitionen af  f '(x0) er
[f (x0 + h) - f (x0)] / h    for h → 0
i fald, denne grænseværdi eksisterer.


Svar #14
24. november 2014 af internazionale

# 13

Ja, den er jeg med på :)

Det jeg ikke forstår er, at f(Xo + h) - f(Xo) burde blive nul hvis h går mod 0. Så fjernes h vel fra udtrykket og tilbage står der: f(Xo) - f(Xo).

Hmmm

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det er også korrekt, at f(x0+h) - f(x0) går mod 0 når h går mod 0.

Det man betragter her er kvotienten (f(x0+h) - f(x0)) / h . Hvis differenskvotienten har en grænseværdi, siger vi at f er differentiabel i x0 . Ovenfor er vist, hvordan man finder denne grænseværdi for funktionen f(x) = 3x + 2 .


Skriv et svar til: Hvorfor bliver f(Xo+h) - f(Xo) / h = f ' (Xo) når h > 0?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.