Matematik

bestemmelse af pilhøjden og arealerne af 2 cirkelafsnitsarealer

27. november 2014 af 321bj (Slettet) - Niveau: C-niveau

hvordan løser jeg denne opgave?

i en cirkel med diameteren d på 4 cm findes en korde k på 3 cm

a) bestem pilhøjden h

hvordan gør jeg det, når jeg ikke kender en vinkel? skal jeg ik bruge denne formel: h = r*(1-cos(v/2) ?

b) bestem arealerne af de 2 cirkelafsnit som korden danner

jeg ved arealet af et cirkelafsnit kan beregnes med denne formel men jeg kender jo ikke en vinkel: a = (r2/2)*(((π*v)/180o)-sin v)

håber I kan hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2014 af LeonhardEuler

Hvis der er billede til opgaven, så bør du vedhæfte den, for ellers er det umuligt at se hvilken "pilhøjde", som der er på tale om.


Svar #2
27. november 2014 af 321bj (Slettet)

der er ikke noget billede til højden men vil tro pilhøjden går fra korden til cirkelperiferien


Svar #3
27. november 2014 af 321bj (Slettet)

nogen der kan hjælpe ? er temmelig lost...


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. november 2014 af Soeffi

Pilhøjden, h, er vist på tegningen. Man har at

1) h + a = r => h = r - a

2) a+ (k/2)= r2 => a = √(r2 - (k/2)2)

Dette giver h = r - √(r2 - (k/2)2)

Vedhæftet fil:cirkel_pilhøjde.png

Svar #5
27. november 2014 af 321bj (Slettet)

tusind tak for hjælpen fik pilhøjden til at være 0,677 cm.

hvordan bærer jeg mig så ad med at beregne arealet af begge cirkelafsnit?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. november 2014 af Soeffi

Arealet af det afsnit, der indeholder h findes af arealet af lagkageudsnittet minus arealetaf trekanten begrænset af radier og korden.

Arealet af udsnittet er ½·v·r2, hvor v er topvinklen for den ligebenede trekant. Der gælder at r·sin(v/2)=(k/2) dvs. v=2Arcsin(k/2r). Dette giver: areal af udsnit = r2·Arcsin(k/2r).

Areal af trekant = ½·(k/2)·a =  ½·(k/2)·√(r2-(k/2)2

Areal af afsnit med h er 

r2·Arcsin(k/2r) - ½·(k/2)·√(r2- (k/2)2


Svar #7
28. november 2014 af 321bj (Slettet)

hvad er arcsin ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. november 2014 af hesch (Slettet)

Arcsin = arcus sinus, hvilket ofte skrives sin-1(x).

Det er den inverse funktion til sin-funktionen.

arcsin( sin(α) ) = α           ( plus/minus "det løse" )


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Arcsin() er et andet navn for sin-1(), altså den inverse funktione til sin() .


Svar #10
28. november 2014 af 321bj (Slettet)

ok men resultatet for arealet af cirkelafsnittet med h har jeg fået til 193,37 cm2 det synes jeg ser meget forkert ud eller er det bare mig?


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

I betragtning af, at hele cirklens areal er   A = (π/4)·d2 = (π/4)·42 cm2 = 4π cm2 ≈ 12,5 cm2 forekommer dit resultat er være svært overdrevet.

Måske har du glemt at regne i radianer?


Svar #12
28. november 2014 af 321bj (Slettet)

det er rigtigt nok - jeg ikke har regnet i radianer (jeg ved ikke, hvad det er)


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

De trigonometriske funktioner sin(x), cos(x), tan(x) er periodiske funktioner med perioden 2π . De benyttes også i geometriske beregninger, hvor man traditionelt regner vinkler i grader, hvor en hel cirkel er sat til 360º . For at imødekomme dette har mange lommeregnere en knap, så man kan skifte mellem GRADER (DEGREE), hvor vinkler, der indgår i trignometriske funktioner, indtastes i grader. De omregnes så automatisk til radianer, så trig-funktionerne kan beregnes. I opgaven med pilhøjden er udtrykket skrevet, så at resultatet fra sin-1() skal være i radianer, så lommeregnerens knap skal sættes til RADIANER. Omregningsfaktoren er

         360º/(2π) .


Svar #14
28. november 2014 af 321bj (Slettet)

Betyder det jeg skal dividerer mit resultat med 360o/2π ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Nej. Det er jo kun vinklen i udtrykket for arealet, der er beregnet forkert.


Svar #16
28. november 2014 af 321bj (Slettet)

ok men jeg forstår det ikke ? kan jeg ikke bruge en omskrivning af denne formel til at løse opgaven i stedet ?

formlen: (r2/2)*(((π*v/180o)-sin v)

jeg synes det er lidt problematisk, for jeg kender umiddelbart ikke en vinkel


Brugbart svar (0)

Svar #17
28. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Ja, det udtryk forudsætter, at vinklen indsættes i grader. Vinklen bestemmes jo af udtrykket Arcsin(k/2r)


Svar #18
28. november 2014 af 321bj (Slettet)

men kan jeg ikke bruge noget andet end radianer?


Brugbart svar (0)

Svar #19
28. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Jo, som nævnt benytter udtrykket i #16 vinklen i grader.


Svar #20
28. november 2014 af 321bj (Slettet)

men hvordan finder jeg vinklen i grader ? kan jeg beregne mig til den ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.