Matematik

Statistik - Gennemsnit

02. marts 2015 af Reset - Niveau: C-niveau

Hvad er de tre forskellige måder, at beregne gennemsnittet på? Og hvorfor giver de det samme resultat?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Gennemsnittet er summen af observationsværdierne divideret med antallet af observationsværdier.


Svar #2
02. marts 2015 af Reset

#1 Det ved jeg godt.

Jeg vil vide, hvad de tre forskellige formler er? Og hvordan man bruger dem


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2015 af SuneChr

# 0
Mener du gennemsnittet af
1)   ]a0 - a1] , ]a1 - a2] , ... , ]an-1 - an]
2)   [a0 - a1[ , [a1 - a2[ , ... , [an-1 - an[
3)   [a0 - a1] , [a2 - a3] , ... , [a2n-2 - a2n-1]
?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Vi ved ikke, hvad der tænkes på i dit pensum med tre forskellige formler. Det må vel så være gennemgået i din bog?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. marts 2015 af Stats

Aritmisk gennemsnit
 {A}=\bar{x} = {1\over n } \cdot \sum_{i=1}^n x_i = \frac{x_1 + x_2 + \dots + x_n}{n}

Geometrisk gennemsnit (anvendes inde for rente, når man skal bestemme den gns. rente)
{G}=\bigg(\prod_{i=1}^n x_i \bigg)^{1/n} = \sqrt[n]{x_1 \cdot x_2 \dotsb x_n}

Kvadratisk gennemsnit
{Q}=\sqrt{\frac{1}{n} \sum_{i=1}^{n} x_i^2} = \sqrt {\frac{x_1^2 + x_2^2 + \cdots + x_n^2}{n}}

Harmonisk gennemsnit
(Kan jeg ikke vise)

Generelt er det: H≤G≤A≤Q

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#5

Men de giver jo ikke samme resultat, sådan som det postuleres i #0.

Det harmoniske gennemsnit er givet ved

H = \frac{n}{\frac{1}{x_1} + \frac{1}{x_2} + \cdots + \frac{1}{x_n}} = \frac{n}{\sum_{i=1}^n \frac{1}{x_i}} = \frac{n \cdot \prod_{j=1}^n x_j }{ \sum_{i=1}^n \frac{\prod_{j=1}^n x_j}{x_i}}.


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. marts 2015 af Stats

...

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #8
04. marts 2015 af Reset

#4
Jeg har fundet ud af at jeg skal bruge disse tre metoder/formler, men jeg ved ikke helt hvordan man skal bruge dem..



Brugbart svar (0)

Svar #9
05. marts 2015 af Stats

\begin{tabular}{ | l | l | l |} \hline x & h(x) & f \\ \hline 5 & 5 & 0.11 \\ \hline 6 & 7 & 0.16 \\ \hline 7 & 8 & 0.18 \\ \hline 8 & 10 & 0.22 \\ \hline 9 & 9 & 0.20 \\ \hline 10 & 6 & 0.09 \\ \hline \end{tabular}

Ovenfor er der givet en tabel, med nogen tal.

Lad os lige kigge på, hvad tabellen i virkeligheden er:

h står for hyppigheden. Dvs at x1 = 5 har gået igen 5 gange h(x1) = 5
x= 6 og hyppigheden er h(x2) = 7

Datasættet vil se sådan her ud:
Data = {5,5,5,5,5,6,6,6,6,6,6,6,7,7,7,7,7,7,7,7,8,8,8,8,8,8,8,8,8,8,9,9,9,9,9,9,9,9,9,10,10,10,10,10,10}

Hyppigheden går jo netop, ind i datasættet og kigger på;
Hvor mange gange har vi fået 5?
Hvor mange gange har vi fået 6?
Hvor mange gange har vi fået 7?
Osv..

Hvis vi nu skal beregne gennemsnittet på følgende måde:                                                        (metode 1)

\frac{x_1+x_2+x_3+...+x_n}{n}

Så skal vi jo lægge alle tallene i datasættet sammen, og dele med hvor stor en mængde datasættet indeholder...

\frac{\underbrace{5+5+}_{5\ gange}...+\underbrace{6+6+}_{7\ gange}...+7+8+...\underbrace{+10+10}_{6\ gange}}{45}=\frac{344}{45}=7.644

Men 5 + 5 + 5 + 5 + 5 kan jo skrives som 5·5.                                                                         (metode 2)
                Forklaring:  5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 5(1 + 1 + 1 + 1 + 1) = 5·(5) = 5·5 
Og 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 kan jo skrives som 6·7

Dvs at at hvis man addere tal sammen, så så kan man blot tælle, hvor mange gange et tal går igen..
Hvilket jo er 100% den formel for metode 2...                                                                          

Dvs at 
\overline{x}=\frac{x_1+x_1+...+x_k+x_k+...+x_n+x_n}{n}=\frac{x_1\cdot h(x_1)+x_2\cdot h(x_2)+...+x_n\cdot h(x_n)}{n}
Hvis man så nu begynder at studere metode 3, så finder vi at, f(xi) = h(xi) / n                             (metode 3)
Dvs. at vi kan i stedet for at skrive x1·h(x1) + ... + xn·h(xn) kan skrive:                                      

\\ x_1\cdot f(x_1)+x_2\cdot f(x_2)+...+x_n\cdot f(x_n)=\\ \\ x_1\cdot\frac{h(x_1)}{n}+x_2\cdot\frac{h(x_2)}{n}+...+x_n\cdot\frac{h(x_n)}{n}

Hvis man regner lidt videre får man at:

\\ x_1\cdot\frac{h(x_1)}{n}+x_2\cdot\frac{h(x_2)}{n}+...+x_n\cdot\frac{h(x_n)}{n}=\\ \\ \frac{x_1\cdot h(x_1)}{n}+\frac{x_2\cdot h(x_2)}{n}+...+\frac{x_n\cdot h(x_n)}{n}=\\ \\ \frac{x_1\cdot h(x_1)+x_2\cdot h(x_2)+...+x_n\cdot h(x_n)}{n}

Hvilket er identisk med metode 2.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Statistik - Gennemsnit

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.