Fysik

mekanik opgave

02. maj 2015 af kjsahdsh (Slettet) - Niveau: A-niveau

To blokke der er forbundet med en ledning, der sidder på en friktionsløs trisse, står i ro på friktionsløse planer. 

a) Hvilken vej vil systemet bevæge sig, når blokkene ikke holdes i ro mere?

b) Hvad er blokkenes acceleration?

c) Hvad er kraften i ledningen? Der står "tension" på engelsk. Jeg regner med at det betyder kraften. 

Systemet er illustreret i det vedhæftede billede

Vedhæftet fil: mekanik.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2015 af Soeffi

Se evt. https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1517917. (Du skal nok frem til svar #10 før formlerne bliver rigtige).


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. maj 2015 af exatb


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2015 af Soeffi

Se evt. også:


Svar #4
02. maj 2015 af kjsahdsh (Slettet)

Jeg har forstået C'eren ud fra den tråd som du linkede til. Men kan ikke helt se, hvor a'eren og b'eren er beregnet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. maj 2015 af Soeffi

#4. a) Retningen, som klodserne bevæger sig, afhænger af den resulterende kraft, dvs. |F1'| - |F2'| (idet positiv retning vælges til F1's retning. Bemærk at ikke alle kræfter er tegnet i #3, der ses bort fra normalkræfter og snorekræfter. Bemærk også, at der med retning menes retning langs snoren.) 

b) Accelerationen er den resulterende kraft divideret med den samlede masse. Se evt. https://www.youtube.com/watch?v=yjsylBIB7yA.


Svar #6
03. maj 2015 af kjsahdsh (Slettet)

Er det bare sådan jeg regner F1 og F2?

F1= 100*9,82

F2=50*9,82

Og så er a= (F1-F2)/150?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. maj 2015 af Soeffi

#6

Er det bare sådan jeg regner F1 og F2?

F1= 100*9,82

F2=50*9,82

Og så er a= (F1-F2)/150?

Det er F' (kræfterne langs snoren) ikke F, se venligst tegning.


Svar #8
03. maj 2015 af kjsahdsh (Slettet)

Så jeg skal bruge trigonometri til at finde F1´ og F2´?

Men hvilke vinkler skal jeg bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. maj 2015 af Soeffi

Prøv at se på #3.


Svar #10
03. maj 2015 af kjsahdsh (Slettet)

Jeg kan godt se, at der er to retvinklede trekanter. Hvor den ene har siderne F1 og F1´  og den anden har siderne F2' og F2. Men jeg ved ikke, hvad de andre vinkler i de trekanter er. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. maj 2015 af Soeffi

Vinklen 30º er vist med én ring og vinklen 53,1º er vist med to. Prøv at regne F' ud ved hjælp af F og sinus til vinklen. Læs evt. den gamle løsning.


Svar #12
03. maj 2015 af kjsahdsh (Slettet)

Så det er:

F1/sin(90)=F1'/sin(30)

Og 

F2/sin(90)=F2'/sin(53,1)?


Svar #13
03. maj 2015 af kjsahdsh (Slettet)

Jeg får F1' til 491 og F2' til 392,65

Kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. maj 2015 af Soeffi

#12

Man plejer at skrive: |F1'| = |F1|·sin(30º) og |F2'| = |F2|·sin(53,1º).

#13

Det passer med den anden tråd. 


Svar #15
03. maj 2015 af kjsahdsh (Slettet)

Så den resulterende kraft er 491 N-392,65 N= 128,35 N. Så systemet vil bevæge sig i retning mod F1?

og accelerationen er så 128,35 N/150 kg=0,856. Men det passer jo ikke med den gamle tråd


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. maj 2015 af Soeffi

#15

Så den resulterende kraft er 491 N-392,65 N= 128,35 N. Så systemet vil bevæge sig i retning mod F1?

og accelerationen er så 128,35 N/150 kg=0,856. Men det passer jo ikke med den gamle tråd

491-392=99.


Skriv et svar til: mekanik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.