Bioteknologi

Organisk kemi- oxygenholdige forbindelser

01. juni 2015 af 96krebs - Niveau: A-niveau
Har fået et eksamenspørgsmål som lyder:

Gør rede for alkoholer, oxoforbindelser (aldehyder og ketoner) samt carboxylsyrer med hensyn til fremstilling, opbygning samt fysiske og kemiske egenskaber. Redegør desuden for alcoholgæring.
Forklar hvordan man kan fremstille og nedbryde en ester og giv et eksempel på, hvor esterforbindelser optræder i kroppen.
Gør rede for produkterne der dannes ved hydrolysen af det kunstige sødestof aspartam og vurder konsekvenser ved at substituere almindeligt sukker (saccharose) med aspartam.

Det ville være dejligt, hvis der var nogen der havde nogle gode noter eller kommentarer til lidt af det, da jeg har svært ved, at komme videre, da jeg mangler lidt viden at arbejde ud fra. Håber nogen har tid til at hjælpe en medstuderende i nød-
På forhånd tak for ulejligheden.

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2015 af Heptan

Du kan fx komme ind på mild oxidation af alkoholer.

En ester kan fremstilles ud fra en alkohol og en carboxylsyre, og nedbrydes ved basisk hydrolyse.

Fedtstoffer er estere af fedtsyrer og glycerol.

Vi kan udnytte mere energi fra sukker end aspartam, og stoffet har været mistænkt for at være kræftfremkaldende, men EU har afvist mistankerne. Se wiki


Skriv et svar til: Organisk kemi- oxygenholdige forbindelser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.