Matematik

Isolere med fakultet

24. november 2015 af Møø (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg skal finde N til videre beregning i ligningen

\frac{1}{N!}*e\leq 10^{-4} <=> 10^4*e\leq N!

Men er gået fuldstændig i stå.
jeg ikke kan huske at jeg nogensinde har lært dette, ved ved ikke om det overhoved er muligt at løse, uden at gætte sig frem..


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2015 af mathon

       \frac{e}{N!}\leq 10^{-4}\Leftrightarrow \frac{N!}{e}\geq 10^{4}\Leftrightarrow N!\geq e\cdot 10^4


Svar #2
24. november 2015 af Møø (Slettet)

Det er præcis det jeg også er kommet frem til, men hvordan finder jeg ud af, hvad N skal være for at ligningen går op?

altså jeg skal finde en værdi for N.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. november 2015 af StoreNord

Et sted mellem 7 og 8.

Kan det være en brøk?


Svar #4
24. november 2015 af Møø (Slettet)

ja, skal runde op til næste heltal.

men er der en metode til at beregne dette, eller skal man bare gætte?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. november 2015 af StoreNord

Jeg troede fakulteter kun måtte være med hèltal, men e er jo ikke helt helt.

Mener du at e*10000 skal afrundes til et hèltal?

Eller mener du at det N du finder,  kan forventes at være et decimaltal, som du skal afrunde?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. november 2015 af mathon

n!> e\cdot 10^{14}\:  for n\geq 8      n\in\mathbb{N}


Svar #7
24. november 2015 af Møø (Slettet)

Ja, at N som jeg finder skal afrundes.

Jeg ved godt, at N>= 8 for at det skal løses, men er der en metode, eller skal man bare gætte?


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. november 2015 af StoreNord

Jeg kender ikke nogen smart metode.

Jeg gangede bare hele tiden opad, indtil jeg kom over e*10000.

Så kan man dividere med 2 og gange videre med 9,

og dividere med 3 og gange videre,

og dividere med 4 og gange videre        osv, osv ....       

Men så får man N som                            N = \frac{t!}{n!}

Og N skal jo nok være et heltal. Det er måske noget med en population?

#6 er nok det  rigtige svar.


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. november 2015 af Therk

Du kan evt. bruge en approksimering af fakultetsoperatoren:

N! > 2^N, N\geq 4

Så er det i hvert fald nemt at løse uligheden. Det er selvfølgelig ikke relevant, hvis du ønsker at finde det laveste N, for hvilket din ulighed gælder. Det kan dog ikke lade sig gøre at løse din ulighed algebraisk, så du bliver nødt til at bruge approksimeringer eller beregne det iterativt ved pseudo-metoden, som heldigvis er kort for et lille tal som e · 104.

n = 1

while n! < e · 104
       n = n + 1
endwhile

return n

#6 er ikke rigtig med trykfejlen 1014 - der skulle have stået 104.


Skriv et svar til: Isolere med fakultet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.