Fysik

Teoriopgave til en øvelse, sluthastighed for et faldende og roterende legeme

29. november 2015 af TineS94 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Først vil jeg lige spørge om, der er andre kræfter end tyngdekraften og luftmodstanden, der påvirker et faldende og roterende legeme? Og om luftmodstanden vil have nogen metydning for en model der siger, at den mekaniske energi er konstant? jeg tænker, at luftmodstanden er så lille, at den ikke vil påvirke modellen, men er usikker.

Derudover har jeg problemer med at komme fra disse to ligninger:

Emek=K(t)+U(t)=(1/2)m[v(t)]2+(1/2)I[ω(t)]2+mgh(t) 

Emek=(1/2)m[v(ts)]2+(1/2)I[ω(ts)]2

... til denne ligning:

v(ts)=√(2gh(0))/(1+I/mr2)

Det jeg har formået at gøre ind til videre er at sætte de to ligninger sammen:

(1/2)m[v(t)]2+(1/2)I[ω(t)]2+mgh(t)=(1/2)m[v(ts)]2+(1/2)I[ω(ts)]2

sætte t=0

(1/2)m[v(0)]2+(1/2)I[ω(0)]2+mgh(0)=(1/2)m[v(ts)]2+(1/2)I[ω(ts)]2

Jeg tænker at både den lineære og angulære hastighed er 0 ved t=0, da legemet fastholdes i begyndelsestilstanden. Nogle af ledende må da gå ud:

mgh(0)=(1/2)m[v(ts)]2+(1/2)I[ω(ts)]2

Herefter har jeg isoleret v(ts):

v(ts)=√(mgh(0)-(1/4)mr2[ω(ts)]2)/(1/2)m

Jeg kan ikke se hvordan jeg skal komme videre herfra.. om der er nogle ting der skal byttes ud (I for en massiv cylinder f.x)


Skriv et svar til: Teoriopgave til en øvelse, sluthastighed for et faldende og roterende legeme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.