Matematik

Ligning til parabel

11. februar 2016 af jelly1 - Niveau: A-niveau

Hej :-)

Håber nogle kan hjælpe mig følgende spørgsmål:

Angiv en mulig ligning til parabel, som har toppunktet P(4,3).

Håber på hints.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2016 af AnnaLinde (Slettet)

Hej, en nem metode er at paralleforskyde :)

Fx. man siger (x-xkoordinat)2+ykoordinat. 

Ved indsættelse af dit toppunkt:  (x-4)2+3.

Ved reducering bliver det så til x2-8x+16+3=x2-8x+19. Dette er så din mulige parabel ;) 


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. februar 2016 af AnnaLinde (Slettet)

Spørg endelig, hvis det ikke giver mening :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. februar 2016 af mathon

Prøv under forudsætning
af
        a=1

                         y=x^2+bx+c


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. februar 2016 af Soeffi

#0 Angiv en mulig ligning til parabel, som har toppunktet P(4,3).

For parablen gælder generelt forskriften f(x) = ax2 + bx +c. I toppunktet gælder, at parablens hældning er 0, dvs: dy/dx = 2·a·x + b = 0.

Du ved at toppunktets x-værdi er 3, dvs. du har 2·a·3 + b = 0 => 6a + b = 0 => b = -6a.

Du ved at f(3) = 4, da punktet (3,4) ligger på parablen. Dette giver: a·32 + b·3 + c = 4 => 9a + 3b + c = 4.

Indsættes b = -6a fås: 9a + 3(-6a) + c = 4 => -9a + c = 4 => c = 4 + 9a.

Man får tilsammen f(x) = ax2 - 6ax + (4 + 9a). Her skal du vælge et a forskellig fra 0. Sættes a = 1 får man:

f(x) = x2 - 6x + 13 


Svar #5
11. februar 2016 af jelly1

tak for hurtige svar.

Hvilken formel er : (x-xkoordinat)2+ykoordinat.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. februar 2016 af AnnaLinde (Slettet)

Min lærer kaldte det en parallelforskydning, hvor man antager, at parablen starter i origo. Så kan man bare 'flytte' parablen ved brug af den formlen.

Det skal selvfølgelig siges, at hvis dit toppunkt nu var P (-4,-3), så skal du indsætte negative værdier ind i hhv. x og y-koordinatens plads. Læg dog mærke til fortegn.


Svar #7
11. februar 2016 af jelly1

Super! Tak alle sammen!


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. februar 2016 af Soeffi

#4. Undskyld, jeg byttede om på koordinaterne.

Du ved at toppunktets x-værdi er 4, dvs. du har 2·a·4 + b = 0 => 8a + b = 0 => b = -8a.

Du ved at f(4) = 3, da punktet (4,3) ligger på parablen. Dette giver: a·42 + b·4 + c = 3 => 16a + 3b + c = 4.

Indsættes b = -8a fås: 16a + 4(-8a) + c = 3 => -16a + c = 3 => c = 3 + 16a.

Man får tilsammen f(x) = ax2 - 8ax + (3 + 16a). Her skal du vælge et a forskellig fra 0. Sættes a = 1 får man:

f(x) = x2 - 8x + 19

#5 Parallelforskydningen bygger på, at y = x2 har toppunkt i (0,0). Denne kurve kan parallelforskydes, så dens toppunkt kommer til at ligge i (4,3) ved formlen:

(y - 3) = (x - 4)2 => y - 3 = x2 - 8x + 16 => y = x2 - 8x + 19


Skriv et svar til: Ligning til parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.