Fysik

el pisker energiomsættelser

14. juni 2016 af shila159 - Niveau: C-niveau

Vi lavede et forsøg hvor vi ved hjælp af en el-pisker, ville prøve at varme noget vand op i et krus. Men jeg kan ikke helt finde ud af hvilke energiomdannelser der sker i løbet af forsøget. Altså vi starter vel med noget elektrisk energi, og hvad så? Bliver det til varme eller hvordan? 

Tak på forhånd! :) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. juni 2016 af hesch (Slettet)

Det har med nyttevirkning og tab at gøre. Normalt ville man sige at "nytten" af en elpisker er at blande/opskumme pandekagedej, piskefløde, whatever, men i dette forsøg er nytten at opvarme vand. Så tab dannes i forbindelse med:

- Tab i tilledninger til elpisker
- elmotorens virkningsgrad
- gearingens virkningsgrad

Herefter er du så nede at tilføre den resterende energi til vandet i form af friktionsvarme og lidt kinetisk energi ( vandet bringes i tubulens ). Den kinetiske energi omsættes til varmeenergi i takt med at vandet falder til ro, når omrøringen standses.

Noget af varmeenergien tilført vandet vil forsvinde til omgivelserne under forsøget i form af:

- afgivning af varme til røreskål og luft. ( Tag ikke fejl af at der jo piskes luft ned i vandet ).
- fordampningsvarme.

Resten af energien forårsager så temperaturstigning i vandet, betinget af vandets masse og specifikke varmefylde.

Det er svært at opstille et regnskab for ovenstående. Jeg ved ikke hvad I har gjort, men man kunne jo starte med at måle effektoptaget i elpiskeren, hvor den pisker rundt i absolut ingenting ( luft ). Så har man da et hint om tab i visse dele af processen.


Svar #2
14. juni 2016 af shila159

Forstår godt hvorfor der tilføres kinetisk egergi til vandet, men hvordan sker der friktion? Er det når piskeren rammer siderne af glasset(glemte at sige at det faktisk er et glas og ikke et krus), eller hvordan? Og nu hvor det er glas, afgives der vel ikke varme til glasset, men kun luften, eller hvad? :) og hvorfor dannes der varme i takt med at vandet falder til ro? 

Tak for det gode svar ellers! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. juni 2016 af hesch (Slettet)

Piskeren rammer jo også små vandpartikler i vandet, der så skubbes til side og rammer andre vandpartikler.

Denne skubben og masen fortsætter så længe piskeren kører. Når piskeren stoppes, vil der umiddelbart efter være uro/bevægelse i vandet, dvs. at noget af den elektriske energi er omdannet til kinetisk energi i vandet, men vandet falder jo til ro efter nogen tid, og i denne tid fortsætter denne skubben og masen aftagende, hvorved den kinetiske energi i vandet bliver til termisk energi i vandet.


Skriv et svar til: el pisker energiomsættelser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.