Kemi

Kemi opgaver

24. september 2016 af MBLorenzen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder lige med en kemi-opgave som jeg har lidt bøvl med. 

25,0 mL 2,00 mM SrCl2 blandes ved en given temperatur med 15,0 mL 4,00 mM Na2SO4. Der dannes et bundfald af strontiumsulfat.

a) Opskrive et reaktionsskema for fældningreaktionen.

Bundfaldet filtreres fra, og den aktuelle konccentration af Sr2+ i filtratet bestemmes til at være 7,5 * 10^-4 M

b) Beregn den aktuelle koncentration af SO4^2- i filtratet

c) Beregn en værdi for opløselighedsproduktet for strontiumsulfat ved den pågældende temperatur.

d) Beregn opløseligheden (i g/100 mL) af strontiumsulfat ved den pågældende temperatur

Håber i kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2016 af mathon

a) Opskriv et reaktionsskema for fældningreaktionen.

                   Sr^{2+}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; {SO_4}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}\; \rightarrow \;SrSO_4 \, _{\textit{(s)}}


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. september 2016 af Skaljeglavedinelektier

b)

· Bestem stofmængderne af SrCl2 og Na2SO4.

· Bestem stofmængden af Sr2+ i filtratet. 

· Bestem stofmængden af Sr2+ i bundfaldet. 

· Herefter kan du bestemme stofmængden af SO42- i filtratet.

· Herefter kan du bestemme koncentrationen af SO42- i filtratet. 

 c)

K0 = [Sr2+] · [SO42-]

d) 

· Bestem den aktuelle koncentration af Sr2+, da der gælder [Sr2+]= cSrSO4, ud fra ligevægten der vil indstille sig. Du skal gøre brug af opløselighedsproduktet. 

· Gang koncentrationen med strontiumsulfats molarmasse. Resultatet fås i g/L, som du så kan omregne til g/100 mL. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2016 af mathon

Før blanding:
                         n(Sr^{2+})=\left (0{,}025\; L \right )\cdot \left (2{,}00\cdot 10^{-3}\; \tfrac{mol}{L} \right )=0{,}00005\; mol

                         n({SO_4}^{2-})=\left (0{,}015\; L \right )\cdot \left (4{,}00\cdot 10^{-3}\; \tfrac{mol}{L} \right )=0{,}00006\; mol

efter filtrering:
                         n_{efter}(Sr^{2+})=\left (0{,}040\; L \right )\cdot \left (7{,}5\cdot 10^{-4}\; \tfrac{mol}{L} \right )=0{,}00005\; mol=0{,}00003\; mol
Bundfaldsbundet
Sr:
                         n_{bund}(Sr^{2+})=n_{bund}({SO_4}^{2-})=\left (0{,}00005-0{,}00003 \right )\; mol=0{,}00002\; mol             

n_{efter}(Sr^{2+})=\left (0{,}040\; L \right )\cdot \left (7{,}5\cdot 10^{-4}\; \tfrac{mol}{L} \right )=0{,}00005\; mol=0{,}00003\; mol          

n_{efter}({SO_4}^{2-})=\left (0{,}00006-0{,}00002 \right )\; mol=0{,}00004\; mol

                  \left[{SO_4}^{2-}\right]=\frac{0{,}00004\; mol}{0{,}040\; L}=0{,}001\; M


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2016 af mathon

c)
                K_{sp}=\left [ {Sr}^{2+} \right ]\cdot \left [ {SO_4}^{2-} \right ]=\left ( 7{,}5\cdot 10^{-4}\; M \right) \cdot \left ( 1{,}0\cdot 10^{-3}\; M \right )=7{,}5\cdot 10^{-7}\; M^2 ved den
                                                                                                                                                      givne
                                                                                                                                                      temperatur


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2016 af mathon

d)
       kaldes den molære opløselighed af SrSO_4 for s,
har man
                                       SrSO_4\, _{\textit{(s)}}\; \rightleftharpoons \; Sr^{2+}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; {SO_4}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}
mættede molariteter:                                     s                            s

                                                                             
                                                                      


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2016 af mathon

har man
                                       SrSO_4\, _{\textit{(s)}}\; \rightleftharpoons \; Sr^{2+}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; {SO_4}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}
mættede molariteter:                                     s                            s


                                                               \left [Sr^{2+} \right ]\cdot \left [{ SO_4}^{2-} \right ]=7{,}5\cdot 10^{{-7}}\; M^2                   

                                                                   s\; \; \; \;\; \cdot \; \; \; \; \; s\; \; \;\; \; =7{,}5\cdot 10^{-7}\; M^2              


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. september 2016 af mathon

udbedring af det ulæselige:

                      \left [Sr^{2+} \right ]\cdot \left [{ SO_4}^{2-} \right ]=7{,}5\cdot10^{{-7}}\; M^2

                          s\; \; \; \;\; \cdot \; \; \; \; \; s\; \; \;\; \; =7{,}5\cdot 10^{-7}\; M^2

                          s=\sqrt{7{,}5\cdot 10^{-7}\; M^2}=8{,}66\cdot 10^{-4}\; \tfrac{mol}{1000\; mL}=8{,}66\cdot 10^{-5}\; \tfrac{mol}{100\; mL}=

                                               \left (8{,}66\cdot 10^{-5}\; \tfrac{mol}{100\; mL} \right )\cdot \left (183{,681} \; \tfrac{g}{mol} \right )=0{,}159\; \tfrac{g}{100\; mL}                    


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. september 2018 af MikkelHansen100 (Slettet)

.


Skriv et svar til: Kemi opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.