Kemi

Hjælp med en opgave

22. juli 2017 af Mila97 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg skal fremstille 1,6 L  4,0 Mol/L     20 w/w % saltsyre. Hvor meger 20 w/w% saltsyre skal der afmåles ? er der nogen der kan hjælpe mig med at løse denne opgave og evt forklare den ? 

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. juli 2017 af mathon

1,6 L 4,0 M HCl
udgør
                  \small n=V\cdot c=\left (1{.}6\;L \right )\cdot \left (4{.}0\;\tfrac{mol}{L} \right )=6{.}4\;mol

\small M_{HCl}=36{.}46\;\tfrac{g}{mol}
20w/w% HCl har densiteten 1.100 g/mL.
20w/w% HCl's molaritet 
er:
                  \small c=p\cdot 10^{-2}\cdot \frac{\rho }{M}

                  \small c=0{.}20\cdot \frac{1100\;\tfrac{g}{L} }{36{.}46\;\tfrac{g}{mol}}=30{.}17\;M?

Opgaven er nu
at skaffe \small 6{.}4 mol HCl af en \small 30{.}17 M HCl

                          \small n_{HCl}=n_{HCl}

                          \small V_2\cdot c_2=V_1\cdot c_1

                          \small V_2=V_1\cdot\frac{ c_1}{c_2}

                          \small V_2=(1{.}6\;L)\cdot\frac{ 4}{30{.}17}=0{.}2121\;L=212{.}1\;mL

Konklusion:
Fremstilling af 1,6 L 4,0 M HCl af 20w/w% HCl
kan gøres ved
i en 2 L målekolbe at hælde lidt demineraliseret vand og derefter tilsætte 212 mL 20w/w% HCl under om røring efterfulgt af en fortynding til 1.6 L.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. juli 2017 af mathon

detaljer:
                omregning af masseprocent \small p til molaritet \small c med kendskab til densiteten \small \small \varrho og molmassen \small M.

                         \small c=\frac{n}{V}=\frac{\frac{m\cdot p\cdot 10^{-2}}{M}}{V}=\frac{\frac{V\cdot \varrho\, \cdot p\cdot 10^{-2}}{M}}{V}=p\cdot 10^{-2}\cdot \frac{\varrho }{M}


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. august 2017 af Meteora (Slettet)

#1

1,6 L 4,0 M HCl
udgør
                  \small n=V\cdot c=\left (1{.}6\;L \right )\cdot \left (4{.}0\;\tfrac{mol}{L} \right )=6{.}4\;mol

\small M_{HCl}=36{.}46\;\tfrac{g}{mol}
20w/w% HCl har densiteten 1.100 g/mL.
20w/w% HCl's molaritet 
er:
                  \small c=p\cdot 10^{-2}\cdot \frac{\rho }{M}

                  \small c=0{.}20\cdot \frac{1100\;\tfrac{g}{L} }{36{.}46\;\tfrac{g}{mol}}=30{.}17\;M?

Opgaven er nu
at skaffe \small 6{.}4 mol HCl af en \small 30{.}17 M HCl

                          \small n_{HCl}=n_{HCl}

                          \small V_2\cdot c_2=V_1\cdot c_1

                          \small V_2=V_1\cdot\frac{ c_1}{c_2}

                          \small V_2=(1{.}6\;L)\cdot\frac{ 4}{30{.}17}=0{.}2121\;L=212{.}1\;mL

Konklusion:
Fremstilling af 1,6 L 4,0 M HCl af 20w/w% HCl
kan gøres ved
i en 2 L målekolbe at hælde lidt demineraliseret vand og derefter tilsætte 212 mL 20w/w% HCl under om røring efterfulgt af en fortynding til 1.6 L.


Hej Mathon. Din udregning er forkert og dermed dit svar. Der skal buges1060,65 ml af en 20 w/w % HCL opløsning (densitet 1,1 gram/ml) for at fremstille 1,6 liter HCL opløsning med koncentrationen 4 mol/ liter.


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. august 2017 af mathon

#1 redigeres foranlediget af årvågne #3
til:

1,6 L 4,0 M HCl
udgør
                  \small n=V\cdot c=\left (1{.}6\;L \right )\cdot \left (4{.}0\;\tfrac{mol}{L} \right )=6{.}4\;mol

\small M_{HCl}=36{.}46\;\tfrac{g}{mol}
20w/w% HCl har densiteten 1.100 g/mL.
20w/w% HCl's molaritet 
er:
                  \small c=p\cdot 10^{-2}\cdot \frac{\rho }{M}

                  \small c=0{.}20\cdot \frac{1100\;\tfrac{g}{L} }{36{.}46\;\tfrac{g}{mol}}=\mathbf{\color{Red} 6{.}034\;M}

Opgaven er nu
at skaffe \small 6{.}4 mol HCl af en \small 6{.}034 M HCl

                          \small n_{HCl}=n_{HCl}

                          \small V_2\cdot c_2=V_1\cdot c_1

                          \small V_2=V_1\cdot\frac{ c_1}{c_2}

                          \small V_2=(1{.}6\;L)\cdot\frac{ 4}{6{.}034}=1{.}0607\;L=1060{.}7\;mL

Konklusion:
Fremstilling af 1,6 L 4,0 M HCl af 20w/w% HCl
kan gøres ved
i en 2 L målekolbe at hælde lidt demineraliseret vand og derefter tilsætte 1060,7 mL 20w/w% HCl under
omrøring efterfulgt af en fortynding til 1600 mL.

                  

         


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. august 2017 af mathon

#3
      TAK for korrektionen!


Skriv et svar til: Hjælp med en opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.