Fysik

Stigning i temperatur og tryk, Vejen Til Fysik B2, Opgave 29, side 32, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

03. juli 2023 af ca10 - Niveau: B-niveau

Mange steder ser man en mærkatmed "Trykflasker fjernes ved brand".

a) Hvorfor skal tryk flasker fjernes ved brand ?

Mit forsøg:

Når temperaturen omkring trykflasken stiger, så øges molekylebevægelserne i trykflasken og da trykflaskens rumfang er konstant kan den ikke kan udvide sig, også øges trykket inde i trykflasken og der er derfor fare for at den eksplodere.

Facitlistens svar er eksplosionsfare. 


En trykflaske har ved stuetemperatur et tryk på 300 atm.

b) Hvad bliver trykket, hvis flasken varmes op til 700 o C?

Mit forsøg:

Der står ikke noget i opgaven hvad stuetemperature er (Se vedhæftede fil)

Jeg er klar over at der er en sammenhæng mellem temperaturen og trykket og at en stigning i  temperaturen i o C i omgivelserne omkring trykflasken øger trykket i trykflasken.

Jeg har kigget på en lignende opgave der blevet stillet26. marts 2014 af aee4bd941f8b4d9e39210c06c44fcb71 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Besvaret af 

Svar #1 - Citér
26. marts 2014 af mathon

Som stue temperatur har jeg valgt 20o C (Hentet Wikipedia)

Der er brugt Kelvinskalen

Den absolutte Temperatur T = 273

Celsiustemperaturen t er givet ved ligningen 

T = t + 273

P2 = T2 / T1 = ( 273 + 700 ) / ( 273 + 20 ) • 300 atm = 996 atm
Svaret i facitlisten er 996 atm.

Jeg har to spørgsmål er:

For det første;

hvorfra kommer den formel P2 = T2 / T= ( t2 + 273 ) / ( t1 +273) • antal  atm ?

For det andet:

Da temperaturen stiger fra stuetemperaturen til 700 oC burde beregningen så ikke i stedet være

t2 = 700o C - 20o C = 680o C

P2 = ( 273 + 680 ) / ( 273 + 20) • 300 atm = 975 atm ?

På forhånd tak

Vedhæftet fil: Opgave 29.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juli 2023 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textup{Idealgasligningen:}\\&& p\cdot V=n\cdot R\cdot T\\ \textup{hvoraf:}\\&& p=\frac{n\cdot R}{V}\cdot T\\ \textup{dvs}\\&& p=k\cdot T\qquad \textup{da }V\textup{ er konstant.}\\ \textup{og dermed:}\\&& \frac{p_2}{p_1}=\frac{T_2}{T_1}=\frac{t_2+273}{t_1+273}\\\\&& p_2=\frac{t_2+273}{t_1+273}\cdot p_1\\\\\\&& p_2=\frac{700+273}{20+273}\cdot\left (300\;\mathrm{atm} \right )\approx 996\;\mathrm{atm} \end{array}


Svar #2
03. juli 2023 af ca10

Tak for svaret

Jeg ser nærmere på det.


Skriv et svar til: Stigning i temperatur og tryk, Vejen Til Fysik B2, Opgave 29, side 32, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.