Fysik

Skråt kast

24. juli 2023 af Sebastiansebastian - Niveau: A-niveau

En gammel kanon står på en fæstning og kan skyde ud over et havområde. Kanonen består af et kanonrør monteret på en vogn, der har den samlede masse 2,5 ton. Vognen hviler på et underlag, der hælder 5,0° med vandret og har en stopklods i den ene ende, som vist på skitsen nedenfor.

Der udføres et forsøg, hvor kanonen parallelt med det skrå underlag affyrer en kugle. Affyringen resulterer i at kanonen bevæger sig op ad underlaget med begyndelsesfarten v0 = 1,8 m/s.

a) Beregn længden af det stykke kanonen bevæger sig op ad skråplanet. Kuglen, der affyres, har massen 9,3 kg.

b) Vis ved beregning, at kuglens fart umiddelbart efter affyringen er 0,48 km/s. Kanonrøret befinder sig 15 m over vandoverfladen.

c) Beregn tiden, det tager kuglen at nå vandoverfladen.

d) Beregn den vandrette afstand fra kanonen til det sted, hvor kuglen rammer vandoverfladen.

Alt hjælp modtages med kyshånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. juli 2023 af peter lind

Lidt uklar. Vedlæg altid opgaven i orginal, så du undgår manglende oplysninger. Hvad er stopklodsen til for? gnidning?

a) Brug energibevarelse ½mv2 = mgh til at finde hvor højt den når op. (forudsætter ingen gnidning) Brug derefter den retvinklede trekant som kanonen bane danner med vandret til at finde hvor langt kanonen har kørt.

b) brug impulsbevarelse.

c) Bevægeseligningen for kuglen  lodret retning er sy = -g*t - v0yt med start fra kanonens munding. løs ligningen sy = 15m

d) sx = v0*t hvor t er tiden fundet i c.


Skriv et svar til: Skråt kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.