Fysik

Henfald af nuklidet Mg til isotop Na, Vejen til Fysik B2, Opgave 104, Side 123, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

04. februar kl. 17:28 af ca10 - Niveau: B-niveau

Opgave 104

Jeg kan se at opgaven er blevet stillede tidligere, og  mathon har svaret, men jeg har nogle spørgsmål til b.

                 23

Nuklidet            Mg henfalder bed en β + - proces til en isotop af Na.

                 12

(se evt vedhæftede fil med opgaveteksten, Facit og kopi fra DATABOG fysik Kemi)

a. Opskriv reaktionsskemaet.

I den tidligere besvarelse er reaktionsskemaet:

Henfaldsreaktion

     23                         23                       0

          Mg →               Na    +                  e         +          v

      12                      11                          1

                    natrium-isotop             beta +                  neutrino

I facitlisten side 208 er reaktionsskemaet ikke opstillet.

Men jeg går ud fra at det opstillede reaktionsskema er korrekt.

b) Bestem massetilvækst og Q - værdi.

I den tidligere besvarelse er der en tabel

massetilvækst

                        | Partikel |   masse        |

                        | 23 Mg    | 22,994124    |

                        | 23Na     |  22, 989767  |

                        | 0e         |    0, 000549  |

    Δm  masseefter - masse før 

Jeg indsætter tallene fra tabellen    

  Δm  masseefter - masse før  = 22, 989767  - 22,994124 = -0,004454

Q = | Δm | • c2 = | = | -0,004454 | • ( 3,00 • 108 m/s)2 = 4,00 • 1014

Mit forsøg på at løse spørgsmål b.

I den vedhæftede fil er der en kopi fra DATABOG fysik   kemi ( F & K FORLAGET, 11. udgave  1.oplag 2007).

N    et nuklids netrontal

Z     et nuklids protontal ( = atomnummer )

A     et nuklids nukliontal ( tidl. massetal )

På side 222

Mg

Z      N      A              m/u

12    11     23      22,994 123 7

Na

Z      N      A                m/u

11    12    23        22,989 769 28

Hvis jeg følger anvisningen I vejen til Fysik B2 side 110 beregner man massetilvæksten således:

De skriver "da antineutrinoen er praktisk taget uden masse" medregnes antineutrinoen masse ikke medregnet i massetilvæksten.

 Δm = mefter - mfør =    (  22,989 769  u -  11 • me ) + me  - ( 22,994 124 U - 12 • me )

Vi ser, at leddene med elektronmasserne går ud fra hinande, og får:

Δm = 2,989 769  u -   22,994 124 U  = - 0,004355000 u = - 7,2221000000000 • 10-30 kg

( I facitlisten side 208 er facit - 0,00381 u) .

Jeg bestemmer Q - værdien

Q = - Δm  • c2 

    =   - 7,2221000000000 • 10-30 kg • ( 3,00 • 108 m / s )2 

    =  3,10840372341 • 10-22 J = ? MeV

  I facitlisten side 208 er 3,55 MeV

Mit spørgsmål er, hvad gør jeg forkert når min bestemmelse af massetilvækst og Q - værdi afviger så meget fra bogens facit ?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. februar kl. 17:55 af mathon

Q = Δm  • c2 

    =    7,23497 • 10-30 kg • ( 2.99792 • 108 m/s )2 =  6.50247·10-13 J = 4.06 MeV

    


Svar #2
04. februar kl. 18:23 af ca10

Tak for svaret

Problemet er, hvilke tal bruger forfatterene til bog Vejen til Fysik B2 når deres løsning på bestemmelse af massetilvækst er - 0, 00381 u deres bestemmelse af Q - værdien er 3,55 MeV.

I facitlisten har de ikke opskrevet reaktionsskemaet så man kan foretage en sammenligning.

De bruger muligvis andre tal eller også bestemmer de massetilvæksten på en anden måde jeg gør, eller  er muligheden at der tale om fejl i facitlisten. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. februar kl. 19:46 af peter lind

Normalt er Δm = mfør - mefter.

Δm = mMg-(mNa+me)

Ikke som du skriver med 12 og 11 elektroner indregnet


Svar #4
04. februar kl. 20:25 af ca10

Tak for svaret

Til Svar #3 peter lind

Jeg er ikke helt sikkert på hvad jeg har gjort forkert.

Mit spørgsmål er, kan du ikke vise, hvordan man så skal bestemme massetilvæksten og dermed indsætte de tal der indgår i bestemmelsen af massetilvæksten. ?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. februar kl. 20:39 af peter lind

Man skal ikke bestemme massetilvæksten. Man skal bestemme hvor meget masse der forsvinder også kaldet Q værdien.  Formlen for det står i #3


Svar #6
05. februar kl. 06:57 af ca10

Tak for svaret


Skriv et svar til: Henfald af nuklidet Mg til isotop Na, Vejen til Fysik B2, Opgave 104, Side 123, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.