Fysik

Stråling og intensitet

25. marts kl. 15:00 af Zephyrine - Niveau: C-niveau

Opgave. En patient gennemlyses med gammastråling. Patienten er 20 cm tyk, og vi antager, at den pågældende består af vand. Halveirngstykkelsen er 100 mm. Hvor mange procent af strålingens intensitet kommer ud på den anden side af patienten?

Bogen har ikke skrevet meget om formlen for intensitet og hvordan man anvender den på et eksempel, så jeg er lidt forvirret. 

Der står følgende formel: I=I_0 \cdot a^x

Er værdien Iafhængig af det stof strålingen går igennem, tykkelsen af stoffet samt typen af strålingen eller er den blot afhængig af nogle af disse faktorer? Skal man slå I0 op i en tabel? Jeg forstår ikke helt hvad det er? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. marts kl. 15:42 af ringstedLC

Funktionen I(x) giver strålingens intensistet i afstand x målt i mm fra indstrålingen gennem et homogent stof (vand). Det er en eksponentialfunktion med fremskrivningsfaktoren a.

Bestem den resterende stråling i % efter en afstand på 20 cm / 100 mm gange halveringstykkelsen (100 mm) når:

\begin{align*}T_\textup{1/2}=100 &= \tfrac{\ln\bigl(\tfrac{1}{2}\bigr)}{\ln(a)} \\ I(0) &= I_0\cdot a^0 =I_0 \\ I(100) &= \tfrac{1}{2}\cdot I_0=50\%\,I_0 \\ I\bigl(200\bigr) &= ...\,\cdot I_0=...\%\,I_0 \end{align*}

I0 er indstrålingens intensistet.   

Brugbart svar (1)

Svar #2
25. marts kl. 15:42 af peter lind

I0 er  strålingen lige inden indtrængningen og er altså situations bestemt. Det kan altså ikke slås op i nogen tabel. Da det er andelen af den oprindelige stråling du skal finde kan du sætte den til 1 eller hvis du vil have det ud i procent kan den sættes til 100.

Da 10cm = 100mm  bliver strålingen halveret ved gennemgangen af de første 10 cm og ved de resterende 10 cm igen halveret


Svar #3
25. marts kl. 17:29 af Zephyrine

I(200)=\frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} \cdot I_0 = \frac{1}{4} \cdot I_0= 25% \cdot I_0

Er det så 25% af den stråling inden indtrængningen, som kommer ud på den anden side af patienten, som er 20 cm tyk? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. marts kl. 17:42 af peter lind

ja


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. marts kl. 17:42 af ringstedLC

Ja, den halveres to gange.


Skriv et svar til: Stråling og intensitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.