Historie

Industrien.

17. maj 2011 af Jens1887 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Er der nogen, som kan fortælle mig de specifikke grunden til at industrien bredte sig så hurtigt, under industrialiseringen
? altså hvorfor den lige pludselig blev så populær.


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. maj 2011 af Moderatoren


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. maj 2011 af Walras

Du må uddybe dig. Er det Englands industrialisering eller den danske, du taler om? Det er altså umuligt at hjælpe og råde omkring emner, som ikke er udspecificeret. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. maj 2011 af ramme2 (Slettet)

Jeg ved nu ikke om industrialiseringen bredte sig særligt  hurtigt. Det hele startede i England i slutningen af 1700 tallet. Men industrialiseringen kom først til Danmark på et meget senere tidspunkt, blandt andet fordi englænderne holdt deres tekniske nyskabelser hemmeligt for resten af verden.

Men det vigtigste ved industrialiseringen var ikke maskinerne, men den infrastruktur der blev opbygget omkring industrialiseringen. Da først infrastrukturen var på plads i et land, gik industrialiseringen også hurtigt.  


Svar #4
18. maj 2011 af Jens1887 (Slettet)

Det er den danske industrialisering jeg er interesseret i.


Brugbart svar (3)

Svar #5
18. maj 2011 af Walras

Industrialiseringen slog faktisk ikke ret hurtigt igennem i Danmark og var ikke særlig udbredt i starten. Traditionelt er begyndelsen på industrialiseringen årsbestemt til omkring 1870, men der er økonomiske historikere, der har vovet at rykke denne grænse til 1890 i stedet. Årsagen er, at Danmark i høj grad var et landbrugssamfund, som handlede med animalske (og til dels vegetabilske) produkter til England. På den måde skaffede landmændende udenlandsk valuta til Danmark, som de i byerne og de spæde industrierhverv kunne bruge på industrielle produkter og maskiner i England, der kunne hjælpe industrialiseringen på vej i Danmark. 


Brugbart svar (2)

Svar #6
18. maj 2011 af Mads1980 (Slettet)

Som økonom må du give mig ret i at det væsentlige ved perioden vil kalder industrialisering var formentlig slet ikke opfindsomhed og dampmaskiner, men hele den måde man begyndte at tænke økonomi i denne periode.

Ser vi alene på mekaniske hestekrafter og opfindelser i industrien, så skal vi op på den anden side af 1850´erne før dampmaskinen slå rigtig igennem i England. Indtil da var de primært i kul og beklædningsindustrien af man brugte maskiner. Den almindelige "fabrik" til sent hen i 1800 tallet var manuelt arbejdskraft stadig den primære faktor i produktionen (som typisk var på 5-6 mand)

Ser vi på industrialisering i historisk perspektiv er det først op i 1900 tallet vi rigtig begynder at bruge maskiner i stor skala. Det er her vi får de kæmpe industrier og i det perspektiv er vi stadig i en industrialisering - Man kan hævde at perioden lige nu i højere grad rammer betegnelse "industrialisering" end store dele af 1800 tallet gjorde. Maskiner og effektivisering spiller idag mindst en lige så stor rolle som i 1800 tallet (følger man debatter om vækst er kodeordet teknologi) og den industrielle inovation stormer fremad som aldrig før.

Vi har ikke set højdepunktet i industrialiseringen endnu - vi står stadig midt i den...


Skriv et svar til: Industrien.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.