Samfundsfag

Indekstal

22. maj 2011 af buddhisme (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa!

Hvad er indekstal helt præcist? Min lærer siger, at når man vil bruge et indekstal i sin besvarelse, så er det ikke eksempelvis; 8,9 % men 8,9 procentpoint (ja, hvad?)

Hvad er indekstal helt præcist?

Og hvordan udregner man det? (vil bare være sikker på, at jeg ved, hvordan man gør.)

På forhånd

TAK!


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. maj 2011 af Magnuskongen (Slettet)

Jeg skulle mene at forskellen på procent og procenpoint er uafhængig - som sådan - af om man snakker om indekstal eller ej. Hvis 20% af befolknigen i dag går med sandaler, og 30% af befolkningen i morgen går med sandaler, er der 50% flere der går med sandaler - og stigningen er på 10% procentPOINT. Altså det afhænger af om man ser på tallet i sig selv, eller ift. et absolut tal, eller som andel af noget. Giver det mening?

Indekstal, altså, det afhænger lidt af hvad man snakker om mere præcist, men generelt set er det noget man bruger for at have et nemt sammenligningsgrundlag. Hvis man fx. vil se på lønudviklingen kan man analysere hvad gennemsnitslønnen var i år 2000, lad os sige at det var 30.000 kr om året (opdigtet tal) - de yderligere tal man har, beregner man så i forhold til det. Hvis nu fx. lønnen er 33.000 kr om året nogle år senere, er ens indekstal så 110. Det gør det lidt nemmere hurtigt at kunne sammenligne tal, da man har et umiddelbart og nemt forhold til at kunne gennemskue hvor store de er relativt.

Håber det hjalp en lille smule :)


Svar #2
22. maj 2011 af buddhisme (Slettet)

Jo, det hjalp en del, men med hensyn til dit eksempel. Hvad vil du så kalde de 110, hvis det var i en opgave? At lønnen er steget med 110 xxxx?


Brugbart svar (2)

Svar #3
22. maj 2011 af emul0c

Mht. til index-tal, så vil forskellen mellem to givne år være i procentpoint, mens forskellen på et givent år og begyndelsesåret vil være det absolutte procentstigning/fald.

Gav det mening?

Lad os se på en talrække.

År 1: 500
År 2: 450
År 3: 550
År 4: 600
År 5: 550

Omregnet til index-tal bliver det:

År 1: 500 / 500 * 100 = 100
År 2: 450 / 500 * 100 = 90
År 3: 110
År 4: 120
År 5: 110


Forskellen mellem År 4 (120) og År 5 (110) er altså 110-120 = -10 procentpoint. Mens den reelle forskel er (550 / 600) - 1 = -8,33 procent.

 


Svar #4
22. maj 2011 af buddhisme (Slettet)

 Ahh, skønt! Jeg takker for jeres hjælp! ;-)


Skriv et svar til: Indekstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.