International økonomi

Pengepolitik og EU

27. maj 2011 af Carinafilt (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har et spørgsmål vedrørende pengepoltik og EU

Jeg har styr på at lande der er med i euro-samarbejdet ikke har mulighed for at føre deres egen pengepolitik fordi dette kræver en selvstændig valuta. Som jeg har forstået det skyldes det at alle vil investere deres penge i det land med højeste rente og låne penge fra det land med laveste rente, hvilket jo vil medfører at landenes renter vil rette sig ind efter hinanden og der vil opstå en næsten fælles rente. 

Mit spørgsmål er så hvorfor dette ikke også sker mellem Danmark og et euro-land, for der er jo fri bevægelighed for kapital? Det eneste jeg kan komme på er at vekselomkostningerne evt. vil opveje denne rente-gevinst der er. Men er det den egentlige grund?

Håber der er nogen derude med et svar.

Mvh Carina


Brugbart svar (4)

Svar #1
27. maj 2011 af Walras

Jamen, det sker sørme da også. Den danske rente er meget lig renten i Euroland. Det lille tillæg, der typisk gør den danske renten højere end den europæiske, repræsenterer et risikopræmium, som investorerne ønsker for at opveje for den risiko, der er ved at investere i Danmark frem for i de store europæiske økonomier.

Lad os kort se på den dækkede renteparitet, vi kunne vælge en anelse forsimplet at definere som

i=if+ee-e+ε,

hvor i er den indenlandske nominelle rente, if er den udenlandske nominelle rente, ee er den forventede nominelle valutakurs i fremtiden, e er den nuværende nominelle valutakurs og ε er et risikopræmium.

Ovenstående er en arbitragebetingelse, der sikrer, at der er samme afkast ved at investere i indlandet og i udlandet. Var afkastet større i indlandet, ville investorerne straks investere i obligationer i dette land, hvilket ville byde kurserne op, indtil renten var faldet til et ligevægtsniveau. Modsat ville det ske, hvis renten var højst i udlandet, idet investorerne da ville søge væk fra indlandet og i stedet investere i udlandet. Det ville få kurserne på de rentebærende aktiver (obligationer) til at falde, hvorfor renten ville stige, indtil arbitragebetingelsen igen er overholdt.

I Danmark føres en fastkurspolitik over for euroen, hvor den nominelle valutakurs er bundet fast til euroen. Da den danske valutapolitik efter at have holdt i snart tre årtier er meget troværdig, vil det i praksis sige, at ee-e=0 <=> ee=e, hvorfor rentepariteten kan forkortes til

i=if,

hvilket lige nøjagtig viser, at den danske rente er lig den i Euroland med et tillæg (eller et fradrag) fra risikopræmien.

Fra analysen er det desuden klart, at den indenlandske nominelle rente kan forholde sig en hel del mere volatilt til den udenlandske, såfremt der ikke er tillid til fastkurspolitikken og investorerne således forventer, at ee>e eller ee<e, der ligeledes vil give et tillæg (eller fradrag) i renten. Det er forklaringen på, at hvorfor troværdighed er så vigtigt for en centralbank og således, hvorfor de fleste centralbanker verden over er selvstændige, uafhængige institutioner.


Svar #2
27. maj 2011 af Carinafilt (Slettet)

Mange tak for den grundige gennemgang, svaret var meget brugbart. 


Skriv et svar til: Pengepolitik og EU

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.