Musik

Finde blå toner i noder

16. juni 2011 af Kenya (Slettet)

Hej alle sammen

Jeg skal til årsprøve i musik på mandag. Jeg har dog et lille problem. Jeg kan ikke finde ud af at finde blå toner i noder. Vi skal analysere soul og der står decideret som et af underspøgsmålende i vores analyse vejledning er der blå toner.

Jeg har fint styr på at de blå toner i forhold til dur og mol skalaer virker som en tone der er sat en lille smule for lavt, lidt mindre end en ½ tone. og at det tit er i forbindelse med 3. og 7. trin og nogen gange 5. trin. Men hvordan kan jeg se det i noder hvordan spotter jeg dem??

Håber der er en der kan hjælpe

På forhånd tak


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. juni 2011 af Crazyguitarman (Slettet)

 No offence, men du har ikke helt styr på de blå toner.

Blå toner er b3, b5 og b7 i forhold til en durskala. Altså.. man sænker 3, 5 og 7 trin i en dur skala for at finde de blå toner.

lad os tage et eksempel i c-dur. Du finder at de blå toner er Eb/D#, Gb/F# og Bb/A#. Måden du identificerer hvor de blå toner er i sangen er simpelthen bare at du finder de toner på noden.

Det med "lidt mindre end en halv tone" hedder mikrotoner, det er kvarte toner, det har intet med blues og soul at gøre. Du forvirrer det nok sammen med når man spiller musikken. Det er ikke altid man helt rammer de blå toner rent, men det er et bevidst valg man tager hvis man spiller f.eks. guitar, eller synger.


Svar #2
17. juni 2011 af Kenya (Slettet)

Tak!

Jeg mener bare jeg læste det med lidt mindre end en ½ tone et sted, jeg må have set forkert.

Findes de blå toner kun i durskalaer??


Brugbart svar (2)

Svar #3
19. juni 2011 af Crazyguitarman (Slettet)

 Nej, men i en molskala har de andre trin, og eftersom alt musikteori bliver set i forhold til en durskala er det bare det man kalder det.

Hvis de blå toner var mindre end en halv tone ville det f.eks. ikke kunne lade sig gøre at spille blues på et klaver.


Svar #4
20. juni 2011 af Kenya (Slettet)

Tak igen


Brugbart svar (2)

Svar #5
23. juni 2011 af Krabasken (Slettet)

Du har fuldstændig ret i din opfattelse af "blå toner".

Det er netop de toner, du nævner, sænket med mindre end ½ tone, og grunden til, at du ikke kan finde dem i noderne er, at de alene opstår ved fremførelsen af det pågældende værk. De kan ikke skrives, men synges og spilles efter forgodtbefindende på de forskellige instrumenter som sagt ved selve fremførelsen.

Blå toner er ikke noget, der foreskrives i noderne, men de opstår ud fra solistens følelser i det pågældende øjeblik.

Det er korrekt, at de ofte bruges i forbindelse med 3., 5. og 7. trin i skalaen, men det er ikke nogen regel - de kan forekomme i forbindelse med alle skalaens toner.

Det er også korrekt, at de ikke lader sig frembringe på et almindeligt klaver, men på mange el-pianoer findes der et håndtag, hvormed man kan "bende", altså bøje tonen, og derved opnå disse kvarttoner.

Hvis man derimod vælger at sænke 3., 5. eller 7. trin med ½ tone, er det ikke de ægte blå toner, men blot toner, der bruges mere i jazzmusik end i anden musik.

Som fuldtids-jazz-pianist kan jeg dog fortælle, at man ofte som konsekvens af, at disse toner ikke findes på klaveret, opnår en pseudo-effekt, ved at anslå 2 nabo-halvtoner samtidig.

Men som sagt - i noderne vil du aldrig finde dem ;-).


Skriv et svar til: Finde blå toner i noder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.