Oldtidskundskab

Iliaden - hvorfor Achilleus vrede?

04. september 2011 af Julie3 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg kan simpelthen ikke finde ud af, hvorfor Achilleus er så legendarisk vred, samt hvorfor stiden begyndte mellem "foleknes drot Atreiden (Agamemnon) og gudernes lige Achilleus..... Kan I hjælpe mig? 

Og ydermere, hvorfor Homer mon påberåber sig en gudinde for at besynge denne vrede?

På forhånd tak!


Brugbart svar (2)

Svar #1
04. september 2011 af Walras

Striden fortælles om i første sang. Achilleus føler, at Agamemnon tager ham for givet og undlader at hædre helten for hans bedrifter.

Striden begynder dog, da Apollons ypperstepræst fra templet, Achaierne just har røvet, vender tilbage for at tikke og bede om at få sin datter Chriseas tilbage. Da Agamemnon nægter at udlevere hende, da hun var hans bytte, lader Apollon pest-pile falde ned over den Achaiske hær. For at undgå, at pesten bryder ud, må Agamemnon derfor aflevere Chriseas tilbage. Agamemnon tager sig dog godt betalt, idet han beder om erstatning fra sine fyrster, før han vil aflevere hende. Det er her Achilleus bryder ind, for han kan ikke se, hvordan det skal være muligt at omfordele byttet, der allerede er fordelt. Han kalder Agamemnon for grådig og skamløs, at han hele tiden kræver, når han ved, at alle de Achaiske fyrster udelukkende er taget til Troja til hans og hans brors hæder. Derfor begynder Achilleus at tale om at rejse hjem, og Agamemnon stemmer blot i, da han selvtillidsfuld og i tro på resten af sin hær beder Achilleus om at rejse. Desuden fortæller han Achilleus, at han for at vise, hvor stærk han er, vil gå til Achilleus telt og tage Briseas med sig, der ellers var Achilleus rov. Denne bemærkning gør Achilleus så sur, at han ville have dræbt Agamemnon, hvis det ikke var for Pallas Athene, der straks dæmper hans temperament. I stedet vælger Achilleus blot at strække fra slagene i vished om, at der vil komme en dag, hvor Agamemnon må bede om nåde, så Achilleus igen vil redde Achaierne fra troerne og Hektors kampiver.


Brugbart svar (2)

Svar #2
05. september 2011 af Walras

Årsagen til, at Homer påkalder sig en muse for at besynge Achilleus' vrede, er desuden, at denne vrede og Achilleus' modvirke imod Achaierne (Achilleus beder Thetis, sin mor, om at bede Zeus lade troerne få overtaget i krigen, så Agamemnon straffes) er temaet igennem hele værket. Du skal frem til nittende sang, hvor Patroklos just er død, og Thetis har bedt Hefaistos om at smede nye våben til Achilleus (Patroklos har tabt Achilleus' til Hektor), før Achilleus går ind i kampen imod troerne i ren hævngerrighed overfor Hektor. 

Hvis du dog ikke har læst første sang, bør du gøre det. Historisk er essensen beskrevet i #1, men der er mange betragtninger at gøre ved de forskellige personligheder og gudernes indgriben, som udtrykker væsentlige tematikker i henhold til generelle træk i de episke værker. 

Samme træk, at påkalde en muse for at beskrive væsenlig træk om helten, benytter Homer i øvrigt i Odysseen. Læg mærke til ligheden. I Homers Illiade er Achilleus helten, mens Odysseus er helten, som det drejer sig om i Odyseen. Alle øvrige personer er stortset kun med i værkerne for at underbygge heltenes betydning. Som det så ofte er, må en helt måles op af sit modstykke. I Illiaden må Hektor, den troiske helt med det græske navn, agere modstykke til Achilleus. Det er derfor, Hektor beskrives så storartet. Jo mere fantastisk Hektor er, jo større bedrift er det, da Achilleus til sidst stikker spydet i struben på ham.

Husk at lægge mærke til den slags detaljer. 


Svar #3
11. september 2011 af Julie3 (Slettet)

Tusind tak! Det er været til en stor hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. august 2017 af Silaswiwe

..


Skriv et svar til: Iliaden - hvorfor Achilleus vrede?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.