Samfundsfag

Samfundsfag hjæælp!

26. september 2011 af MANUELLE (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hvorfor er antallet af medlemmerne i partierne faldet.. ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. september 2011 af mariahansen92 (Slettet)

Er det også det? Der er vel det samme antal mandater som der altid skal være?


Brugbart svar (4)

Svar #2
26. september 2011 af Booklover (Slettet)

Mener du medlemmer af partigrupperne? Altså vælgertilslutningen til fx ungdomspartierne, mv.? 

I så fald kan det måske være fordi der er kommet 'større afstand' mellem politikere og vælgere ... kommunikationen mellem vælgere/partimedlemmer er blevet stadig mere og mere professionaliseret og distanceret ... og så har medierne i mellemtiden indtaget en ny plads som bindeled mellem vælgerne og poltikerne ... Mediebilledet har ligeledes ændret sig - fra aviser med stærk tilknytning til specifikke partier, er aviserne gradvist blevet mere og mere nøgternte (det kan dog stadig diskuteres...) og TV-mediets tilbøjelighed til tilspidsning af de problemer, der sættes på dagsordenen, fører sammen med tendenserne til forenkling, polarisering, konkretisering og personificering til en ændring og påvirkning af samfundsforståelsen og præsentationen af de samfundsmæssige problemer.  

Man kan også se på den strukturelle udvikling i samfundet - fra ca. 1950'erne begynder samfundsforandringen for alvor at tage fat, og vælgertilslutningen til specifikke partier i forhold til de forskellige samfundsgrupper/klasser som vælgerne tilhørte, nedbrydes. Dvs. at koblingen mellem klassetilhørsforhold og partitilhørsforhold ikke i samme omfang gør sig gældende længere - den gamle partiloyalitet og identifikation forsvinder langsomt. Partiernes adfærd ændres i takt med/som følge af vælgernes ændrede valgdeltagelse - fra at stemme på partierne af ideologiske årsager begynder de gamle ideologier er blegne, og nye emneområder får pludselig betydning for hvor vælgerne sætter deres kryds (den gamle venstre/højre-skala er heller ikke relevant længere - nu giver det bedre mening at organisere partierne i et koordinatsystem - der er jo også kommet en del flere partier samtidig, og deres mærkesager overlapper mere og mere hinanden). 

Og så er der jo altid set aktørorienterede perspektiv - hvorfor som medlem overhoved være medlem af et parti i dag... Tilslutningen til andre organisationer, som kan have indflydelse på fx hvilke politiske emner som sættes på dagsordenen, er omvendt steget .... 

 


Svar #3
26. september 2011 af MANUELLE (Slettet)

dvs?


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. september 2011 af Walras

dvs???

Forventer du, at du får den altoverskyggende årsag til, hvorfor antallet af medlemmer i politiske partier er faldet? Så må du i gang med et omfattende statistisk arbejde, min pige. :-) Overvej at skrive en artikel om det, når du har studeret 4 år på statskundskab og har lært om både kvantitative og kvalitative metoder, for du får brug for begge. 


Skriv et svar til: Samfundsfag hjæælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.