Geografi

Højtryk = godt vejr?

09. oktober 2011 af STXstudent (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvorfor er det, at vi får godt vejr, når der er højtryk og dårligere vejr, når der er lavtryk?


Brugbart svar (3)

Svar #1
09. oktober 2011 af goathunter (Slettet)

nu er jeg ikke metrolog, men jeg vil tro at grunden til at vejret generelt er bedre ved højtryk kommer fra den simple relation at en varmere gas vil have et højere tryk som man ser fra idealgas ligningen pV=nRT dvs. større temperatur giver et højere tryk.


Brugbart svar (2)

Svar #2
10. oktober 2011 af Booklover (Slettet)

Fra google: 

Begrebet lufttryk henviser for øvrigt til vægten af den luftsøjle, som hviler på én kvadratcentimeter af en vandret flade. Jo højere trykket er - jo mere luft er der altså populært sagt over hovedet på os.

Et højtryk er defineret som et område med højere tryk end omgivelserne. Grafisk kan højtrykket betragtes som en skål med bunden i vejret, og højtrykskernen er der, hvor bunden stikker højest op i luften. Luften vil i højtrykket fra højden synke ned i centret (og udtørre), og vinden vil fra bunden af højtrykket bevæge sig ud til omgivelserne (ligesom en væske fra toppen af skålens bund vil flyde ud til siderne).
Ligesom under "Lavtryk" er der her tale om to typer højtryk: Det Dynamiske Højtryk Og Det Termale Højtryk.
Det Dynamiske Højtryk finder vi i Det Suptropiske Højtryksbælte, som strækker sig hele vejen rundt om jorden. Det findes klassisk 30 grader nord og syd for ækvator (Azoer-højtrykket). Højtrykket er varmkernet og vil med højden forstærkes. Det kaldes derfor et "blokerende" højtryk. Da luften som sagt synker ned i højtryk, vil vi i Det Suptropiske Højtryksbælte opleve solrigt, tørt og varmt vejr. Fra højtryksbæltet vil vinden mod nord danne Vestenvindsbæltet og mod syd Nordøstpassaten.
Det Termale Højtryk findes på polerne, Nordpolen og Antarktis. Disse højtryk er koldkernede og vil med højden ændres til lavtryk. Også i disse højtryksområder er der generelt tørt og solrigt vejr, men meget koldt i vinterperioden. På sydsiden af de polare højtryksområder dannes De Polare Østenvindsbælter (Polar Easterlies) både på den sydlige og nordlige halvkugle.
Sammenholdt med "Lavtryk" ser vi, at trykket i højden over Polerne vil være eet stort lavtryksområde, mens vi over Ækvatorområdet har et stort højtryksbælte, altså en mere simpel trykfordeling end ved jorden. Dette afstedkommer, at vinden i højden, på både den nordlige og sydlige halvkugle, er vestenvindsbælter! (Se under: Vindsystem - Det Globale)

http://www.skoveniskolen.dk/default.asp?m=17&a=1280 + http://virtuelgalathea3.dk/artikel/hvordan-opst-r-vinden


Brugbart svar (2)

Svar #3
11. oktober 2011 af Kasper73

Jeg synes det her er et bedre link, ellers så søg på google efter "højtryksvejr"

http://vejret.tv2.dk/artikel/id-587629:h%C3%B8jtryksvejr.html

som ekstra kommentar til linket: husk at luften afkøles når den stiger til vejrs, derfor kan den ikke indeholde så meget vanddamp som den kunne før. omvendt er det når der er et højtryk og luften synker ned: så opvarmes luften og kan indeholde mere vanddamp end før.

 

 

#1. lige lidt dårlig humor:

metrologi: læren om underjordiske togbaner ;) egentlig: mål og vægt, målemetoder og måleinstrumenter 

meteorologi: læren om atmosfæren, dens struktur og de fænomener, der forekommer i den.

 


Brugbart svar (2)

Svar #4
12. oktober 2011 af goathunter (Slettet)

#3 ups, pinligt -_-


Skriv et svar til: Højtryk = godt vejr?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.