Andre fag

Psykologi - normalitet

31. august 2003 af SP anonym (Slettet)
Hejsa!
I psykologi har vi som lektie fået for, at vi skal komme med bud på hvad normalitet er...
Jeg har ikke rigtig nogen anelse, er der ikke nogen der vil hjælpe mig?

Brugbart svar (1)

Svar #1
01. september 2003 af RE (Slettet)

Normalitet vil sige det at være normal. Hvad vil det så sige at være normal? Der er flere betydninger, imellem hvilke afgrænsningerne er flydende. Det kan betyde at være almindelig og gennemsnitlig, og bruges også tit som negation til fx sygelig. I det hele taget vil det at være normal sige, at man ikke afviger fra normen. Hvad er normen så? Det er de anerkendte regler for hvordan man bør handle i bestemte situationer. Men hvem definerer så det normale i et samfund? Før skrev jeg, at normal kan bruges synonymt med almindelig, hvilket medfører, at det er tit majoriteten i et samfund der dikterer hvad der er normalt.

Det var det korte svar, hvis du vil have et mere uddybet svar, så slå op i et psykologi leksikon under normer, eller læs nogle bøger der introducerer dig til socialpsykologi, idet normer er et helt centralt begreb her.

Brugbart svar (1)

Svar #2
01. september 2003 af Kaare (Slettet)

Det er jeg meget enig med... men hvis jeg må være lidt ordkløvende (og det er jo altid sjovt :~) så er "gennemsnitlig" på et eller andet parameter nok íkke altid en korrekt måde at finde det normale. Det kommer helt an på fordelingen på det parameter. Hvis der er tale om en normalfordeling vil det normale også være det gennemsnitlige men hvis vi for eksempel forestiller os en fordeling hvor enhederne koncentrerer sig om henholdsvis et punkt der ligger over og et punkt der ligger under gennemsnittet vil en person med en gennemsnitlig værdi faktisk ikke være normal - snarere et særtilfælde. Det normale vil i et sådant tilfælde være svært at definere men det vil nok generelt være at finde som den hyppigst forekommende værdi snarere end gennemsnittet.

Svar #3
02. september 2003 af SP anonym (Slettet)

For at ramme sagens kerne:
Normalitet defineres af flertallet.
Derfor kunne det i realiteten være normalt af være massemorder, blot over 50% af verdens befolkning også er det.

Brugbart svar (1)

Svar #4
02. september 2003 af Kaare (Slettet)

Ja og vi kan jo tydeligt se hvordan ideen om normalitet ændrer sig løbende. Hvis vi går lidt tilbage i tiden blev man f.eks. regnet som sindslidende hvis man var homoseksuel fordi en sådan seksuel orientering afvigede fra den definerende klasses moral.

Skriv et svar til: Psykologi - normalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.